Sari direct la conținut

Nokian Tyres, compania care construiește o fabrică de anvelope la Oradea, a înregistrat pierderi consistente din cauza ieșirii de pe piața rusă

HotNews.ro
Anvelopa Nokian, Foto: V Razgulyaev, Dreamstime.com
Anvelopa Nokian, Foto: V Razgulyaev, Dreamstime.com

​Nokian Tyres, compania care va construi o mare fabrică de anvelope la Oradea, a avut pierderi operaționale de 18 milioane dolari în primul trimestru din acest an, iar ieșirea de pe piața din Rusia a costat compania peste 330 milioane dolari. Nokian estimează că situația se va îmbunătăți și menționează de mai multe ori în raportul financiar viitoarea fabrică din vestul României.

Fabrica este esențială în planul nordicilor de a ajunge la vânzări anuale de două miliarde de dolari pe plan mondial.

Finlandezii de la Nokian Tyres vor porni în luna mai construcția fabricii de anvelope de la Oradea, unitate care ar trebui să înceapă producția de serie în a doua parte din 2024. Investiția totală va fi de 620 milioane euro. Ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99 milioane euro.

Fabrica de la Oradea va avea 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea.

Primele anvelope, ca parte a producției de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope.

Nokian a luat decizia de a construi fabrica mai ales fiindcă, din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina, a fost nevoită să-și închidă operațiunile din Federația Rusă unde avea producție mare de anvelope pentru autoturisme. Ieșirea de pe piața rusă s-a produs în martie, după ce operațiunile au fost vândute cu 265 milioane dolari.

Costurile totale cu închiderea operațiunilor din Rusia trec de 330 milioane dolari.

Nokian Tyres a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2023, iar vânzările nete au scăzut de la 322 milioane, la 236 milioane dolari. În primele luni din 2022 profitul operațional a fost de 21,5 milioane dolari, iar în primele trei luni au fost pierderi operaționale de 18,8 miloane dolari.

Pe întreg anul trecut profitul operațional a fost de 56,7 milioane dolari, iar vânzările nete au fost de 1,35 miliarde dolari.

Pentru anul în curs estimarea este că vânzările vor fi între 1,3 miliarde dolari și 1,5 miliarde dolari și se așteaptă ca a doua parte a anului să fie mai bună. În câțiva ani, scopul este să se ajungă la două miliarde dolari/an.

Ieșirea din Rusia a dus și la scăderea cu aproximativ o mie a numărului total de angajați, spre 4.100.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro