Nord Stream 2: Un proiect de lege din Danemarca ar putea bloca gazoductul
Danemarca, tara membra NATO, incepe joi sa examineze o lege susceptibila sa blocheze proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, in numele „securitatii nationala”, scrie AFP.
Dezbatuta in comisii in parlament, legea, care ar urma sa fie adoptata lejer, arunca o noua umbra pentru acest proiect care risca sa intareasca dependenta europeana de gazul rusesc.
Acest proiect vizeaza dublarea capacitatii gazoductului existent Nord Stream.
In prima lectura, ministrul danez al Energiei, Lars Christian Lilleholt, a explicat ca subiectul nu poate tine doar de ministerul sau, deoarece are si chestiuni legate de aparare si securitate.
Legea prevede ca orice „aprobare de amplasare de cabluri electrice si conducte pentru transportul hidrocarburilor in apele teritoriale daneze” trebuie aprobat de ministerul Afacerilor externe si trebuie sa fie compatibila cu „politica externa, de securitate si de aparare” a Danemarcei.
Avizul ministerului Transporturilor si Energiei nu va mai fi suficient. In plus, in cazul unui veto al autoritatilor daneze, textul prevede limitarea cailor de recurs.
„Legea trebuie sa intre in vigoare in 1 ianuarie 2018 si noile dispozitii (…) urmeaza sa se aplice dosarelor in curs de examinare”, a adaugat Lilleholt.
Evaluat la 9,5 miliarde de euro, Nord Stream 2 urmeaza sa fie construit de Gazprom si 5 grupuri europene: francezii Engie, germanii Uniper (ex-EON) si Wintershall (BASF), austriecii OMV si anglo-olandezii Shell.
Gazoductul ar permite livrarea gazelor rusesti catre UE ocolind Ucraina.
Acest proiect „slabeste evident Ucraina si adevaratul sau obiectiv este, pentru rusi, ocolirea Ucrainei”, a declarat o sursa europeana, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.
Sustinut de Germania dar contestat de numeroase tari din est, fostii sateliti ai URSS, Nord Stream 2 este inainte de toate rodul vointei lui Vladimir Putin si a fostului cancelar german social-democrat Gerhard Schroder, potrivit unei alte surse europene.
„In ceea ce priveste interesul guvernului german, ma indoiesc profund”, a subliniat aceasta sursa, in timp ce un purtator de cuvant al Nord Stream 2 a relativizat importanta dezbaterii din Danemarca.