Sari direct la conținut

Norvegia dă în urmărire internaţională o persoană suspectată de implicare în furnizarea pagerelor explozive în Liban

HotNews.ro
Un bărbat ține în mână un dispozitiv walkie talkie după ce a scos bateria în timpul funeraliilor persoanelor ucise după explozia a sute de pagere în Liban, pe 17 septembrie, în suburbiile din sudul Beirutului, pe 18 septembrie 2024. / FOTO: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia
Un bărbat ține în mână un walkie talkie după ce a scos bateria, în timpul funeraliilor celor uciși în explozia în masă a pagerelor (FOTO: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia)

Poliţia norvegiană a dat joi în urmărire internaţională o persoană cu dublă cetăţenie, norvegiană şi indiană, suspectată de implicare în vânzarea către gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah a pagerelor care au explodat simultan marţea trecută în Liban într-o operaţiune atribuită Israelului, provocând numeroase victime, inclusiv mulţi civili fără vreo legătură cu această grupare, relatează agențiile Reuters și Agerpres.

Respectivul cetăţean norvegiano-indian, Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, a dispărut săptămâna trecută în timp ce se afla într-o călătorie în SUA. El a înregistrat în Bulgaria o companie ce pare să facă parte din lanţul de furnizare a acelor pagere către Hezbollah şi care ar putea fi doar una dintr-o serie de societăţi-paravan folosite în tranzacţie.

Rinson Jose a fost contactat miercurea trecută, dar a închis telefonul când a fost întrebat despre compania bulgară, iar apoi nu a mai răspuns la telefon şi nici la mesaje. Este angajat la departamentul de vânzări al unei companii norvegiene, DN Media Group, care afirmă că el a plecat la o conferinţă la Boston pe 17 septembrie şi de atunci nu a mai reuşit să-l contacteze.

Cine a fabricat, de fapt, pagerele explozive?

Mii de pagere achiziţionate de Hezbollah au explodat simultan marţea trecută la Beirut şi în diferite alte zone ale Libanului, a doua zi explodând de asemenea simultan sute de staţii de emisie-recepţie (walkie-talkie) ale aceleiaşi grupări, într-o operaţiune ingenioasă ce poartă amprenta serviciului secret israelian Mossad şi care a provocat cel puţin 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi. Numeroşi răniţi şi-au pierdut vederea ori au rămas fără degete.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă orice activitate de producţie, informaţie confirmată de autorităţile ungare. Un alt intermediar pare a fi o companie de „consultanţă” înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de cetăţeanul norvegian dat acum în urmărire internaţională şi care este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie ungară şi ar fi cumpărat şi revândut pagerele către Hezbollah într-o tranzacţie efectuată în afara teritoriului bulgar.

Se pare că Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban şi a implantat în fiecare dintre respectivele aparate un exploziv cu un sistem de detonare activat în momentul recepţionării unui mesaj anume transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah, miile de pagere explodând simultan, la fel şi aparatele walkie-talkie ulterior.

INTERVIURILE HotNews.ro