Sari direct la conținut

Norvegia va contribui cu bani pentru ca România să cumpere un nou sistem Patriot după ce a donat unul Ucrainei. Despre ce sumă este vorba

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Apărării „salută inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot”. Anunțul vine după ce România a donat Ucrainei un sistem antiaerian Patriot în urmă cu o lună.

„Decizia guvernului norvegian de a contribui semnificativ la această achiziție, cu 1.4 miliarde NOK (aproximativ 127 milioane USD), a fost anunțată la Reuniunea Consiliului statelor nordice de la Reykjavik, care are loc în perioada 28-31 octombrie”, anunță MApN.

Contribuția financiară anunțată este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania și „va permite României să consolideze securitatea și apărarea spațiului euro-atlantic prin reînnoirea și extinderea capabilităților de apărare aeriană”, transmite MApN.

„Prin această contribuție semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar și angajamentul față de securitatea aliată. Continuăm să stăm împreună alături de Ucraina în aceste momente critice”, a declarat ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr.

România va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile” / Costul donației pentru Ucraina: 60 milioane dolari

România a donat un sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina în luna septembrie. Costul donației suportat de România a fost estimat de MApN în proiectul de lege la circa 60 de milioane de dolari.

„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale”, susținea ministerul în susținerea de motive a legii prin care s-a realizat donarea.

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

INTERVIURILE HotNews.ro