Sari direct la conținut

Notarii au crescut cu pana la 40% valorile minime pentru apartamentele din Bucuresti

HotNews.ro

Grila pentru acest an dupa care notarii calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti a fost stabilita la valori mai mari cu pana la 40% fata de 2012, in conditiile in care in ultimii ani preturile de tranzactionare a locuintelor s-au redus constant, scrie Mediafax.

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2013 clasifica apartamentele din Bucuresti in 60 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei.

Valorile din grila se plaseaza semnificativ sub preturile de tranzactionare si reprezinta nivelul minim la care se poate incheia contractul de vanzare-cumparare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de doua camere confort I sporit situat la un etaj intermediar in zona Unirii valoarea minima se situeaza la 65.610 euro, valabila pentru o constructie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament in aceeasi zona, cu aceleasi caracteristici, dar incadrat ca an al constructiei intre 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodata, un apartament cu doua camere situat pe Bulevardul Nicolae Balcescu sau in zona Pietei Universitatii este evaluat la 62.870 de euro in acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adica cu 34% mai mult.

In Piata Constitutiei, o locuinta cu aceleasi caracteristici este evaluata in grila notarilor din acest an la 63.760 euro, in crestere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuintele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate in plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Si pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori in urcare pentru acest an. In urma actualizarii valorilor, un apartament de doua camere confort sportit de la un etaj intermediar intr-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Soseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, fata de 37.000 de euro in 2012.

In Drumul Taberei, acelasi apartament are o valoare de 31.900-35.520 de euro, fata de 28.570-32.280 de euro in 2011.

Pentru un apartament cu doua camere din zona Mihai Bravu, notarii au stabilit o valoare de minimum 42.530 de euro si un maxim de 53.530 de euro. In grila de anul trecut, minimul era de 37.980 de euro, iar maximul de 45.750 de euro. In Vatra Luminoasa sau Soseaua Iancului, cresterea a fost usor mai redusa, respectiv de circa 12%, de la 37.980 de euro la 42.430 de euro.

In acelasi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei valorile au crescut de la 32.280 de euro, la 41.950 de euro.

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Ghidul urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul.

Astfel, daca proprietatile – constructii si terenuri – sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.

In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare.

„Ghidul a fost elaborat de doua societati de evaluare si are ca principala caracteristica nu atat o modificare a valorilor, cat o detaliere de sase ori a zonarii imobiliare, pentru a se ajunge la valori cat mai aproape de realitate. In anii anteriori, datorita existentei unor zone prea mari, se putea intampla ca un imobil aflat spre periferie sa se afle in aceeasi zona cu imobile apropiate de zona 0 sau 1”, au declarat reprezentantii Camerei Notarilor Publici din Romania.

Acestia mentioneaza ca prin impartirea fiecarei zone in sase sub-zone cu valori diferentiate se va ajunge la situatii mult mai apropiate de valorile reale din piata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro