Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului de lemn în documentele oficiale, dar nu toată lumea e fericită
Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului birocratic stufos în documentele elaborate de toate autoritățile publice, anunță The Guardian.
„Legea Limbajului Simplu” a fost adoptată de parlamentul de la Wellington miercuri seara în a treia lectură, aceasta stipulând că oficialii trebuie să folosească limbaj simplu, ușor de înțeles atunci când comunică cu publicul.
Guvernul afirmă că adoptarea proiectului legislativ va crea o democrație mai incluzivă, în special pentru persoanele care nu vorbesc limba engleză ca limbă nativă, persoanele cu dizabilități și cele cu niveluri de educație scăzute.
„Multe din informațiile pe care noi le primim ca membri ai publicului din partea departamentelor guvernamentale folosesc un limbaj complicat, jargou și acronime inutile. Aceasta este o schimbare de bun simț care va ușura interacțiunile neozeelandezilor cu sectorul public”, afirmă inițiatoarea legii, deputata laburistă Nelson Rachel Boyack, citată de RNZ.
Boyack a precizat că proiectul a fost inspirat de o lege similară adoptată de Congresul american în 2010 care cere guvernului federal de la Washington ca documentele sale să fie redactate într-o manieră „clară, concisă și bine organizată”.
Opoziția neozeelandeză nu este convinsă de necesitatea limbajului simplu
Nu toată lumea a fost însă convinsă de măsură, opoziția promițând că va anula prevederile legii dacă va câștiga alegerile de anul viitor.
Simeon Brown, un deputat al Partidului Național, o formațiune de centru-dreapta, a afirmat miercuri că proiectul legislativ a fost „o soluție care căuta o problemă” și că doar va crea noi straturi de birocrație sub forma unor ofițeri care să verifice limbajul.
„Poliția limbajului simplu! Asta vor deveni ei. Poliția limbajului simplu care va avea mape și halate albe, fugind de colo-colo să se uite peste umărul funcționarilor publici. Scriu ei cuvinte mai mici de o silabă?”, a afirmat acesta.
Legea a fost însă adoptată cu voturile laburiștilor, Partidului Verde și a celui care reprezintă comunitatea indigenă maori.
Partidul Maori din Noua Zeelandă a provocat mai multe controverse în ultimul timp, cerând de exemplu în luna februarie a acestui an ca țara să „divorțeze” de regina Elisabeta a II-a.
El a cerut de asemenea de mai multe ori ca numele Noii Zeelande să fie schimbat în „Aotearoa”, numele indigen pentru insulele care alcătuiesc țara.
FOTO articol: Dreamstime.com.