Noul guvern al președintelui Lula da Silva este deja criticat puternic după prăbușirea piețelor braziliene
Criticile la adresa politicilor economice ale președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-au intensificat după ce piețele braziliene s-au prăbușit în doar două zile de la învestirea oficială în funcție a acestuia, relatează Reuters.
Una dintre principalele ținte ale atacurilor este ministrul Finanțelor Fernando Haddad, un loialist al lui Lula care a încercat fără succes să câștige președinția la alegerile din 2018 din partea Partidului Muncitorilor.
O Estado de S. Paulo, un ziar din orașul său natal, l-a descris miercuri pe Haddad drept „un ministru de decor” după ce Lula a ordonat o extindere a unei scutiri la plata taxei pe carburanți care va avea ample implicații asupra bugetului.
Haddad, un fost primar al orașului Sao Paulo, și-a preluat mandatul promițând că va restabili echilibrul în finanțele publice și va prezenta un cadru fiscal credibil după ce Congresul de la Brasilia a adoptat un pachet uriaș de cheltuieli sociale susținut de Lula.
Lula da Silva, care a depus jurământul de președinte pentru a treia oară pe 1 ianuarie, a declarat că eradicarea sărăciei și a foametei vor fi „punctele de reper” ale guvernului său, provocând temeri legate de noi cheltuieli publice scăpate de sub control și lipsă de disciplină bugetară.
Analiștii financiari acuză guvernul brazilian că este „surd”
Piețele au reacționat prost la primele sale zile de mandat, O Estado de S. Paulo notând că „Haddad a învățat încă din prima zi că va fi o figură de decor, un fel de curier pentru președintele Lula”.
Cotidianul conservator, care nu s-a sfiit să îl critice nici pe fostul președinte de dreapta Jair Bolsonaro, a adăugat că Haddad a fost „discreditat din ziua întâi” și că ar trebui să învețe să îi spună „nu” lui Lula.
Analiștii de la Citigroup au afirmat marți că atât Lula, cât și Haddad, „au lăsat în general impresia unui guvern care este surd, cel puțin în ceea ce doresc să audă piețele financiare”.
Strategii de la BMO Capital Markets, o bancă de investiții din Canada, și-au informat clienții că declarațiile făcute de cei doi oficiali brazilieni sugerează că s-ar putea ajunge la o situație în care „inflația se va reafirma și tăierile dobânzilor de referință vor zbura pe geam”.
Realul, moneda națională a Braziliei, s-a depreciat cu 3,8% față de dolar în ultimele 3 ședințe de tranzacționare, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, în timp ce indicele de referință Bovespa a scăzut cu 5% de la începutul anului.
Piețele au fost zguduite marți și de comentariile făcute de ministrul muncii și de cel al asistenței sociale din noul guvern al lui Lula, care numără nu mai puțin de 37 de portofolii.
Comentarii bizare făcute de miniștrii lui Lula
Carlos Lupi, ministrul asistenței sociale, i-a lăsat perplecși pe analiști după ce a declarat că sistemul de asigurări sociale nu înregistrează un deficit, deși cifrele publicate de Trezoreria braziliană arată că în perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut acesta a acumulat un deficit de 267,9 de miliarde de reali, aproximativ 49 de miliarde de dolari.
Ulterior el a mai anunțat că noul guvern va trebui să revizuiască reforma sistemului de pensii aprobată de administrația lui Bolsonaro, una privită favorabil de către investitori.
Luiz Marinho, noul ministru brazilian al muncii, a spus la rândul său că noua administrație va pune accentul pe reglementarea relațiilor de muncă prin aplicații de telefonie mobilă și platforme digitale.
Analiștii de la Guide Investimentos au notat că afirmațiile acestora arată că „guvernul rămâne pe calea răsturnării reformelor liberale adoptate de ultimii doi președinți”.
La toate acestea s-a adăugat și faptul că Lula a ordonat guvernului să anuleze procesul de privatizare a unor mari companii de stat, inclusiv a gigantului petrolier Petrobras, demarat sub Bolsonaro.