Noul plan pentru Irak a fost prezentat. Ce urmeaza?
Presedintele George W. Bush a prezentat noua strategie a Casei Albe privind Irakul intr-un moment in care majoritatea americanilor se opune trimiterii de trupe suplimentare in zona si devine tot mai pesimista in ceea ce priveste deznodamandul razboiului.
Discursul liderului de la Casa Alba a fost considerat cel mai important al presedintiei sale, fiind asteptat cu interes de catre americani. In principiu, strategia anuntata prevede trimiterea de trupe suplimentare in Irak, dar si rezolvarea chestiunilor politice si economice ce ar putea contribui la stabilizarea situatiei in tara macinata de razboi.
Conform celor anuntate de presedinte, aproximativ 20.000 de soldati vor fi trimisi in regiune, dintre care cinci brigazi in Bagdad, in timp ce alti 4.000 de infanteristi marini vor ajunge in provincia Anbar.
Liderul de la Casa Alba a afirmat ca fortele irakiene vor juca, la randul lor, un rol mai important in acest an, astfel incat, pana la sfarsitul lui noiembrie, sa fie capabile sa asigure complet securitatea tarii.
Presedintele american a declarat ca stabilizarea situatiei in Irak va depinde si de succesele economice, promitand noi ajutoare care sa stimuleze dezvoltarea. Dimensiunea politica a fost si ea atinsa de liderul de la Casa Alba care a vorbit de cooptarea la guvernare a tuturor factiunilor din zona si organizarea de alegeri pana la sfarsitul acestui an.
Afirmand ca “situatia din Irak este de neacceptat pentru americani si pentru mine”, seful Administratiei de la Washington s-a declarat convins ca noua strategie in Irak va fi victorioasa, caci un eventual esec in zona “va fi un dezastru pentru Statele Unite”.
Intr-un gest care a surprins pe multi experti, George Bush si-a asumat responsabilitatea pentru esecul strategiilor anterioare si a declarat ca noul plan va asigura securitatea americanilor in fata amenintarilor teroriste.
Analistii sunt de parere ca presedintele Bush va trebui sa faca fata unei opozitii puternice, atat din partea democratilor, cat si a colegilor sai de partid republicani care si-au exprimat public dezacordul fata de cresterea numarului de soldati in Irak.
La randul lor, desi au anuntat ca se opun suplimentarii fortelor din Irak, democratii nu reusesc sa cada de acord asupra unei strategii coerente in ceea ce priveste razboiul. Ei au declarat ca presedintele va trebui sa aduca argumente puternice care sa justifice suplimentarea resurselor militare si financiare.
Democratii s-au ferit insa sa declare ca vor bloca fondurile de razboi pentru a nu pune in pericol vietile soldatilor americani aflati deja pe teatrul de razboi. Varianta pe care o vor incerca, preconizeaza analistii, ar fi adoptarea unei legi care-l forteaza pe presedinte sa ceara aprobarea Congresului pentru deplasarea de noi trupe in zona.
In acest moment, presedintele, care este si comandantul suprem al fortelor armate, poate decide suplimentarea fortelor din Irak fara a solicita acordul politicienilor de la Capitoliu.
O alta chestiune care a fost remarcata de analisti e aceea ca presedintele George W. Bush a respins recomandarile Grupului de Studiu pentru Irak in ceea ce priveste inceperea de consultari cu Iranul si Siria. El a criticat deschis regimul de la Teheran pentru sprijinul acordat insurgentilor si pentru destabilizarea situatiei din zona.
Aceasta strategie fusese anticipata de altfel in urma cu cateva zile cand un al doilea portavion a fost trimis in regiunea Golfului Persic intr-o desfasurare de forta cu o tinta precisa: Iranul.
Bush va incerca, cel mai probabil, rezolvarea crizei din regiune si prin reinvierea procesului de pace dintre israelieni si palestinieni, primul pas fiind trimiterea in zona a secretarului de stat, Condolezza Rice, la sfarsitul acestei saptamani.
In sfarsit, expertii vorbesc si de ofensiva de imagine pe care Administratia de la Washington a declansat-o in ultimele saptamani pentru a-si atrage suportul americanilor, incepand cu schimbarile produse la nivelul conducerii serviciilor de informatii si a armatei.
In zilele urmatoare, el va ajunge la Scio, in statul New York, pentru a inmana Medalia de Onoare familiei unui infanterist marin, iar apoi se va deplasa la Fort Benning (Georgia) unde va vizita trupele ce vor pleca in Irak.
Cresterea numarului de soldati americani in regiune este insa respinsa de americani. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 61 la suta dintre ei se opun suplimentarii numarului de forte anuntat de presedinte, mai multi de jumatate dintre cei chestionati afirmand ca Statele Unite nu-si vor atinge obiectivele in regiune indiferent de cati soldati vor fi desfasurati pe teatrul de razboi.
In acelasi timp, opt din zece americani considera ca razboiul merge intr-o directie gresita.