Sari direct la conținut

Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom al economiei: Scenariul furtunii perfecte este in plina desfasurare

HotNews.ro
Nouriel Roubini, Foto: Agerpres
Nouriel Roubini, Foto: Agerpres

Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, a declarat ca scenariul „furtunii perfecte” pe care l-a prevazut pentru economia globala la inceputul acestui an este in plina desfasurare, pe fondul incetinirii cresterii in SUA, Europa, precum si in China, relateaza CNBS.

In luna mai, Roubini a previzionat patru factori – incetinirea cresterii in SUA, problemele generate de datoriile publice in Europa, o incetinire a pietelor emergente, in special in China, si conflictul militar din Iran, care, impreuna, vor crea „furtuna perfecta” pentru economia globala in 2013.

„Scenariul furtunii perfecte pe care l-am scris cu cateva luni in urma este in plina desfasurare”, a precizat Roubini, luni, pe contul sau de Twitter.

Datele privind inflatia din China, publicate luni, sugereaza ca economia incetineste mai rapid decat asteptarile, in timp ce statisticile referitoare la piata muncii din SUA, comunicate vineri, arata ca numarul locurilor de munca nou create in luna iunie a fost slab, continuand trendul din ultimele luni.

Roubini a declarat ca, spre deosebire de anul 2008, cand bancile centrale au avut la dispozitie „gloante politice” pentru a stimula economia globala, de aceasta data decidentii de politici „au ramas fara iepuri pe care sa-i mai scoata din palarie”.

Masurile de relaxare monetara din partea Bancii Centrale Europene, Bancii Angliei si Bancii Populare a Chinei, hotarate saptamana trecuta, au facut prea putin in favoarea restabilirii increderii pe pietele bursiere globale.

„Forta levitationala a relaxarii politicii poate ridica doar temporar preturile activelor, dar fortele gravitationale ale fundamentelor mai slabe domina in timp”, a spus acesta.

Bill Smead, CEO al Smead Capital Management, a admis ca exista putine lucruri pe care bancile centrale le pot face pentru a opri incetinirea economiei globale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro