Întâlnirea Pompeo-Lavrov sau reflexia globală a două sisteme politice cu valori diferite
Întrevederea la Soci din 14 mai 2019 a Secretarului de stat american Mike Pompeo cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, afișează contrastele dintre Washington și Moscova cu privire la politica globală. Pe fondul unei atmosfere distante și tensionate a fost reiterată necesitatea dialogului bilateral permanent, fiind surprinse o serie de probleme globale, începând cu Venezuela, Peninsula Coreeană și Iran, și încheind cu Ucraina, Siria și Afganistan.
Secvențe ale itinerariului lui Mike Pompeo
Serghei Lavrov agreează propunerea lui Mike Pompeo de a rectifica relațiile SUA-Rusia și evidențiază necesitatea reluării canalelor de comunicare dintre cele două state
Istoricul unor bune relații ale Secretarului de stat Mike Pompeo cu spațiul rus, de pe vremea când era șef al CIA, îl recomandă ca un personaj credibil și acceptat în negocierile cu Serghei Lavrov și Vladimir Putin. Cu toate acestea, la Soci, partea americană s-a referit la o gamă largă de dezacorduri care au subminat relațiile dintre SUA și Rusia, precum interferențele electorale, sprijinirea unor regimuri dictatoriale, diferențe fundamentale în proiectarea politicii externe.
Escala europeană a lui Mike Pompeo, în drum spre Soci, atenuează retorica SUA cu privire la Iran
Secretarul de stat Mike Pompeo s-a oprit luni la o întâlnire a miniștrilor de externe europeni de la Bruxelles pentru a propune un front transatlantic comun împotriva Teheranului și a programului său nuclear.
Cu două zile în urmă, Ministerul de Externe al Arabiei Saudite declarase că două dintre navele petroliere din țară și o navă norvegiană au fost avariate în weekend, în apropierea Golfului Persic, pretinzând a fi rezultatul unui „act de sabotaj”.
Administrația Trump a solicitat „presiuni maxime” asupra Iranului, însă conversațiile purtate la Bruxelles nu au depășit vechiul registru, fiecare parte repetând propria-i versiune asupra acordului nuclear. Diplomatul șef al Uniunii Europene, Federica Mogherini, s-a poziționat la cealaltă extremă după întâlnirea cu Mike Pompeo, optând pentru maximă constrângere și evitarea oricărei escaladări militare.
Miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Marii Britanii au îndemnat la temperarea măsurilor militare americane față de Iran, fiind îngrijorați că acțiunea unilaterală a SUA ar putea produce riscul unui conflict accidental ce ar repune Iranul pe traseul nuclearizării.
Valorile și înțelesul asupra democrației au conotații diferite pentru Rusia
În chestiunea regimului dictatorial din Venezuela cei doi diplomați se situează pe poziții diametral opuse. SUA au criticat Rusia pentru susținerea regimului Maduro și recunoașterea legitimității acestuia în baza unui parteneriat militar de lungă durată, sprijinit prin aproximativ 100 angajați ruși.
În timp ce Pompeo militează pentru non-interferența Rusiei, Chinei, Iranului și Cubei în Venezuela, Lavrov interpretează poziția americană ca o „amenințare” la adresa lui Nicolas Maduro.
Interese comune SUA-Rusia
- Rusia solicită un dialog continuu între SUA și Coreea de Nord;
- SUA dorește ca și China să ia parte la discuțiile pentru dezarmare nucleară;
- prevenirea și combaterea terorismului rămâne o preocupare bilaterală comună.
Pompeo critică dur interferența electorală a Rusiei
Șeful diplomației americane a emis un avertisment după ce Lavrov a negat în mod repetat că Rusia s-ar fi amestecat vreodată în alegerile americane. El a adăugat că SUA nu va tolera angajamentul similar în viitoarele alegeri pentru 2020. Răspunsul prompt al diplomatului rus, construit pe cuvintele cheie: „fals”, „nefondat”, „insinuări”, a condus la o negație extrem de accentuată.
Pompeo sugerează Rusiei să aprofundeze stabilitatea strategică în săptămânile ce urmează
Acest îndemn poate fi tradus ca o fereastră de timp pentru reflecție, în ambele tabere, până la întâlnirea G20 din Osaka de luna viitoare, unde Trump și Putin vor avea șansa unei revederi. Până la acel moment, este probabilă construcția unui setup în definirea priorităților mutuale de politică externă și negocierea unor sfere de influență.
Mike Pompeo a reiterat sprijinul american pentru Ucraina, cu toate ca Serghei Lavrov s-a arătat nemulțumit săptămâna trecută la Consiliul Arctic de implicarea SUA în „emisfera estică”. Mesajul Administrației americane pentru Siria, prin vocea secretarului de stat, este de a asigura și perpetua premisele unui climat de pace, cu un avertisment indirect adresat Rusiei – probabil un capitol negociat între Trump și Putin la Helsinki anul trecut.
Putin laudă raportul Mueller și propune o agendă minimală de negocieri
La întâlnirea delegațiilor SUA-Rusia, Putin s-a arătat mulțumit de raportul Mueller catalogând efortul ca fiind o „anchetă foarte obiectivă” și a reiterat poziția oficială a Rusiei de non-interferență în campania prezidențială a lui Donald Trump.
Putin și-a prezentat disponibilitatea Statelor Unite de a construi o agendă comună pentru negocieri pe problemele de apărare anti-rachetă, tratatele START și INF. Cu toate acestea, specific perspectivelor unilaterale rusești, adjunctul lui Vladimir Putin, Yuri Ushakov, a menționat că în urma discuțiilor cu Mike Pompeo „nu există niciun progres în relațiile dintre Rusia și SUA”.
Remarci de final
- Oportunitatea întâlnirii Pompeo-Lavrov nu vizează proiecții temporale imediate ci reprezintă o tatonare și declarare a intereselor reciproce;
- Serghei Lavrov evaluează discuțiile cu Pompeo ca fiind deschise și directe și speră ca „solicitările Rusiei să fie considerate la Washington”;
- Rusia va răspunde pozitiv unei întâlniri Trump-Putin în cazul unei invitații oficiale primite din partea americană;
- Moscova speră într-o resetare a relațiilor cu Washingtonul pe fondul unor discrepanțe majore în ceea ce privește Iranul, Ucraina, Siria și Venezuela;
- UE și Rusia caută o soluție diplomatică pentru Iran în timp ce Pentagonul și-a actualizat planurile ofensive asupra Iranului ce includ peste 500 de atacuri de rachete zilnic, precum și o invazie terestră. Dacă interesele SUA sunt afectate în Golful Persic, Departamentul Apărării al SUA este pregătit să mobilizeze 120.000 de soldați americani. Totuși, la nivelul Administrației, constrângerile diplomatice și economice ale Iranului sunt preferate măsurilor militare;
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro