Sari direct la conținut

„Întrebarea fundamentală este: oare Putin vrea pace?” / Statele Unite, despre „planul de pace” invocat de China

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze Wang Yi la Moscova, Foto: Kremlin Press Office/Handout / AFP / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze Wang Yi la Moscova, Foto: Kremlin Press Office/Handout / AFP / Profimedia

Administrația Biden se așteaptă ca China să pună pe masă, vineri, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, „planul de pace” pe care l-a invocat, a declarat joi subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, conform CNN. „Dar întrebarea fundamentală este oare Putin vrea pace?”, a spus oficialul american.

  • „Așteptăm să vedem ce pun chinezii pe masă. Se presupune că asta urmează să fie anunțat mâine”, a declarat Victoria Nuland pentru Washington Post, potrivit CNN.

Nuland nu a dat detalii despre modalitatea în care China și-ar putea prezenta „planul de pace”, însă vineri are loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la care va lua parte și secretarul de stat al SUA Antony Blinken și la care Beijingul ar putea face acest anunț.

Oficialul american a spus că este important ca orice acord de a pune capăt războiului să „aducă o pace justă și durabilă”.

  • „Nu poate fi pur și simplu o încetare a focului cinic, care să le lase rușilor timp să se întoarcă acasă, să se odihnească și să se întoarcă.
  • Dar, dacă Xi Jinping îl poate scoate pe Putin și armata sa din Ucraina, cred că toți am aplauda”, a spus Nuland.
  • „Dar întrebarea fundamentală este: oare Putin vrea pace?”, a adăugat oficialul american.

Legături privilegiate între Moscova și Beijing

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina, plan ale cărui detalii publice sunt încă vagi şi faţă de care diplomaţi occidentali au avut reacţii negative, conform AFP şi EFE.

Întâlnirea de miercuri sugerează legăturile privilegiate între Moscova și Beijing în contextul în care liderul de la Kremlin primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat.

  • „Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate (…) În acest context, cooperarea (…) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale”, a spus Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi.

Oficialul chinez a exprimat la rândul său dorinţa Beijingului de a „consolida parteneriatul strategic (…) şi cooperarea în toate domeniile” cu Moscova.

  • „Noi sprijinim o lume multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale”, a adăugat Wang Yi, criticând voalat politica SUA.

Președintele Chinei, vizită oficială la Moscova în viitorul apropiat

El i-a transmis lui Putin un „salut călduros” din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, care va face în lunile următoare o vizită oficială la Moscova.

Preşedintele rus primeşte foarte rar responsabili străini care nu sunt şefi de stat, astfel că întrevederea sa cu Wang Yi ilustrează legăturile privilegiate între Moscova şi Beijing.

Oficialul chinez a sosit marţi la Moscova, într-un turneu european în care s-a întâlnit la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat, conform acestuia din urmă, „elemente cheie ale planului de pace chinez” pentru încheierea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an.

Ucraina vrea să studieze „în detaliu” planul Chinei

  • „Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii”, a declarat marţi Kuleba.

Ministrul a asigurat ulterior, la ONU, că propunerea de pace a Kievului în zece puncte rămâne „prioritatea numărul unu” pentru Ucraina. „Suntem gata să discutăm cu cei care au idei, alte idei care ne pot ajuta să atingem acest obiectiv”, a spus el.

La rândul său, înaltul oficial ucrainean a avertizat miercuri că niciun plan de pace nu trebuie să treacă de „liniile roşii” stabilite de Kiev, inclusiv concesii teritoriale făcute Rusiei, care ocupă teritorii din estul şi sudul Ucrainei, în special peninsula Crimeea.

  • „Pentru Ucraina, liniile roşii sunt principiile Cartei ONU, inclusiv respectarea integrităţii teritoriale ucrainene”, a spus oficialul ucrainean.
  • ”Nu va fi nicio negociere pe niciun teritoriu ucrainean, preşedintele (Zelenski) a precizat deja acest lucru”, a avertizat el.

Ce ar conține planul de pace propus de Beijing

Detaliile proiectului de plan de pace chinez încă nu sunt cunoscute, dar potrivit unor surse media acesta ar include principiile apărării integrităţii teritoriale, încetarea ostilităţilor, protejarea centralelor nucleare ucrainene şi excluderea posibilei folosiri a armelor chimice.

Însă, conform aceloraşi surse, primele reacţii ale unor diplomaţi occidentali faţă de propunerea Beijingului au fost negative din cauza faptului că planul chinez nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiţie esenţială pusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocieri de pace cu Rusia.

Aliat apropiat al Rusiei, China nu a susţinut sau criticat niciodată în mod public invadarea Ucrainei, exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Beijingul a cerut însă, de asemenea, în repetate rânduri, respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în timp ce Rusia revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro