Sari direct la conținut

„Nu se pune problema”: Germania va refuza mobilizarea forțată a ucrainenilor de pe teritoriul său

HotNews.ro
Soldat ucrainean alaturi de familia sa, Foto: Pavlo Palamarchuk / AFP / Profimedia Images
Soldat ucrainean alaturi de familia sa, Foto: Pavlo Palamarchuk / AFP / Profimedia Images

Guvernul german nu îi va forța pe refugiații ucraineni să se întoarcă acasă pentru a fi mobilizați în condițiile în care Kievul vrea să își suplimenteze efectivele de trupe, a declarat ministrul german al justiţiei Marco Buschmann pentru agenția DPA, citată de Agerpres.

„Nu se pune problema să forţăm oamenii să efectueze serviciul militar obligatoriu sau serviciul militar împotriva voinţei lor”, a declarat Buschmann pentru DPA, adăugând că este un lucru bun că refugiaţii din Ucraina au fost acceptaţi în Germania printr-o procedură necomplicată şi li s-a dat oportunitatea de a munci.

„Până la urmă, scopul nostru este ca mai mulţi oameni din Ucraina să lucreze şi mai puţini să trăiască din ajutor social”, a mai spus el în contextul în care în Ucraina au loc în prezent discuţii despre cum poate armata să mobilizeze mai mulţi soldaţi.

Comandamentul militar de la Kiev vrea să mobilizeze 450.000 până la 500.000 de soldaţi în plus. Ministerul Apărării ucrainean a făcut apel la bărbaţii ucraineni care trăiesc peste hotare să se întoarcă acasă şi să-şi apere ţara împotriva invaziei ruse, la aproape doi ani de la declanşarea conflictului.

Discuții despre o mobilizare suplimentară în Ucraina

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a spus că este vorba despre o „invitaţie”, dar a sugerat că vor exista sancţiuni împotriva celor care nu se vor conforma. „Încă discutăm ce ar trebui să se întâmple, dacă nu vin de bunăvoie”, a spus el într-un interviu pentru publicaţiile Die Welt, Bild şi Politico.

Însă un purtător de cuvânt al ministerului a părut să nege ulterior că s-ar discuta măsuri de constrângere. „Nu există nicio discuţie pe ordinea de zi cu privire la o convocare din străinătate”, a declarat Illarion Pavliuk, citat de presa ucraineană.

„Dacă cetăţenii Ucrainei doresc să se înroleze (în armată), ei vin (de bunăvoie) în Ucraina pentru a se înrola”, a punctat el.

Sute de mii de ucraineni sunt înregistraţi ca refugiaţi de război în Germania şi în alte ţări. Oficial, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani care sunt apţi de serviciul militar nu au voie să părăsească ţara, dar mulţi au reuşit totuşi să facă acest lucru.

„Nu-mi pot imagina că – în contextul în care Constituţia noastră stipulează că niciun cetăţean german nu trebuie să efectueze serviciul militar împotriva voinţei lui – putem forţa oamenii din alte ţări să facă acest lucru”, a mai spus însă ministrul german Buschmann în interviul său pentru DPA.

Urmărește ultimele evoluții din a 667-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro