Numărul mașinilor furate descoperite la graniță, în creștere spectaculoasă. Din ce țări provin automobilele
Poliţiştii de frontieră au descoperit, în primele şase luni ale anului, 167 de autovehicule semnalate ca suspecte a fi furate (131 autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, cinci remorci şi trei motociclete), în creştere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (103 autovehicule), transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, cele mai multe autovehicule au fost descoperite la graniţa cu Ungaria, la PTF Petea, judeţul Satu Mare, şi PTF Borş, judeţul Bihor. Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în PTF Giurgiu şi PTF Calafat, precum şi la graniţa cu Republica Moldova, unde PTF Albiţa, judeţul Vaslui, are cele mai multe astfel de cazuri.
Persoanele implicate sunt cetăţeni bulgari, croaţi, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, români, turci, unguri şi ucraineni.
În urma analizei, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor sunt România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia, iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.
În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceştia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.
Printre cele mai recente cazuri se numără un autoturism marca Porsche Cayenne depistat de poliţiştii de frontieră români şi bulgari din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse.
Cu ocazia efectuării verificărilor în bazele de date, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră români şi bulgari a constatat că autoturismul transportat pe platformă figura ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de către autorităţile din Germania la data de 1 februarie.
Mijlocul de transport, evaluat la aproximativ 250.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.