Sari direct la conținut

Numarul posturilor de conducere din Complexul Energetic Oltenia va fi redus cu 21%

HotNews.ro
Centrala de la Rovinari, Foto: Emilian Robert Vicol / FlickrCC
Centrala de la Rovinari, Foto: Emilian Robert Vicol / FlickrCC

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a hotarat implementarea unei noi structuri organizatorice cu o mai mare flexibilitate, diminuand numarul posturilor de conducere cu 21%. „Structura organizatorica a societatii a fost redimensionata astfel incat deciziile sa parcurga un flux informational cat mai scurt de la emitent la executant”, arata CE Oltenia printr-un comunicat de presa. Aceasta decizie vine dupa cea de disponibilizare a circa 3.000 de angajati, cu acordul partilor. CE Oltenia este o companie cu peste 15.000 de angajati, aflata intr-o situatie extrem de dificila, dupa multi ani de control politic si dupa pierderi de aproape 1 miliard de lei in 2015 si 700 de milioane de lei in 2014.

Diminuarea posturilor de conducere cu 21% inseamna reducerea a 8 posturi de „director”, 4 posturi de „contabil sef”, 9 posturi de „sef unitate miniera”, 8 posturi de „sef departament”, 21 posturi de „sef serviciu” si 56 posturi de „sef birou”.

In ceea ce priveste disponibilizarea salariatilor, Directoratul CE Oltenia a hotarat marti acordarea de compensatii financiare pentru salariatii cu contracte pe perioada nedeterminata care inceteaza raporturile de munca cu acordul partilor. Cei disponibilizati vor primi 2 salarii medii brute pe unitate pentru vechime in societate sub 3 ani, 4 salarii medii brute pe unitate pentru vechime in societate intre 3 si 10 ani si 6 salarii medii brute pe unitate pentru vechime in societate peste 10 ani.

Se considera vechime in societate vechimea realizata de salariati atat in cadrul CE Oltenia, cat si in cadrul fostelor societati care au fuzionat in anul 2012.

Cererile vor fi depuse la Directia Resurse Umane pana cel tarziu la data de 30 martie 2016.

Fortata de situatia financiara dezastruoasa, in ultima saptamana, conducerea CE Oltenia a luat mai multe decizii care nu au fost pe placul sindicatelor. De altfel, saptamana trecuta peste 3.000 de angajati au protestat la Targu Jiu, iar 20 s-au aflat in greva foamei.

Una dintre masuri a fost renuntarea la programele de sponsorizare ale CE Oltenia, inclusiv a clubului sportiv Pandurii Targu Jiu. De asemenea, o alta intentie, la care s-a renuntat deocamdata, a fost mutarea sediului companiei la Bucuresti.

„In urma rezultatelor financiare care prevad o potentiala pierdere record, consider de la sine inteles ca programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia sa se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Targu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face exceptie de la aceasta regula. Vom avea grija ca la aprobarea bugetului companiei sa nu avem surprize neplacute in care sa descoperim posibile sponsorizari ascunse la categoria ‘si alte plati'”, a declarat zilele trecute Victor Grigorescu, ministrul energiei.

  • Victor Grigorescu, catre politicieni: Ii rog respectuos sa nu se mai joace cu viata oamenilor, amagindu-i ca exista o solutie politica pentru situatii financiare dificile

Acesta a criticat dur politicienii care incearca sa amageasca angajatii de la CE Oltenia, folosindu-i in jocuri politice. „Acea parte din zona politica locala care a tolerat ani de zile compromisuri dezastruoase pentru societatile de stat nu ar trebui sa ne vorbeasca astazi despre solutii. Ii rog respectuos sa nu se mai joace cu viata oamenilor, amagindu-i ca exista o solutie politica pentru situatii financiare dificile si lipsa de integritate. Am ajuns cu unele companii, mai ales in minerit, pe ultima suta de metri. Utimul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa punem paie pe foc. Este nedrept pentru angajatii acestor companii si familiile lor sa ii folosim in jocuri politice dupa ce ani de zile ne-am facut ca nu vedem ce se intampla. Acum cand incercam, in ceasul al doisprezecelea, sa prevenim disparitia lor, pare ca vreti sa ne impiedicati sa ii salvam. Daca o sa ajungem sa nu mai putem salva companiile reprezentative pentru acest domeniu o sa punem in pericol intregul sistem energetic si o sa avem parte de o noua problema sociala grava”, a spus Grigorescu.

Acesta a precizat ca pentru tot ce se intampla la CE Oltenia, Ministerul Energiei ar trebui sa-si asume greselile, indiferent de cine a fost ministru.

„Soarta Complexului Energetic Oltenia sta in mainile Ministerului Energiei si a sindicatelor din Targu Jiu. De aceea, e timpul sa recunoastem unde am gresit. Ministerul Energiei trebuie sa recunoasca faptul ca a stat ani de zile impasibil la ce se intampla acolo si acum trebuie sa isi asume greselile indiferent de cine a fost ministru. Sindicatele trebuie sa recunoasca si ele ca uneori s-au lasat purtate de orgolii sau au fost influentate de grupuri de interese care nu aveau de-a face cu interesul celor pe care ii reprezentau. Situatia se poate repara intr-un singur fel: punand acum interesul companiei mai presus de orice altceva. Intr-o companie cu o pierdere financiara-record oamenii, risca sa isi piarda locurile de munca. Singura solutie este oprirea devalizarii companiei”, a precizat Grigorescu.

Acesta a mai spus ca este exact momentul unei schimbari radicale. „Dar nu una in strada, ci una care sa recunoasca greselile facute si care sa puna capat furtului din companie. Cine isi doreste sa salveze Complexul Energetic Oltenia trebuie sa isi asume ca acum e momentul sa scoatem aceasta societate din zona intereselor particulare ale celor care au lucrat din greu la falimentarea ei”, a afirmat ministrul.

CE Oltenia a fost controlata, multi ani la rand, de partidele politice. Compania a fost condusa pana anul trecut, in decembrie, de Laurentiu Ciurel, fost vicepresedinte PSD Gorj si un apropiat al fostului premier Victor Ponta. Ciurel a fost demis la scurt timp dupa instalarea Guvernului Ciolos, din cauza nerealizarii criteriilor de performanta asumate de fostul director si din cauza unor probleme penale pe care le are. Laurentiu Ciurel este in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general pana in decembrie cand a fost demis, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar.

  • Nicio persoana care face obiectul unei cercetari penale nu poate ocupa o functie de conducere in companiile energetice

In conditiile in care mai multe companii energetice de stat trec prin situatii dificile (CE Oltenia, CE Hunedoara, RAAN), Ministerul Energiei a intocmit un set de principii de functionare corecta a companiilor pe care le are in subordine. „Companiile din sectorul energetic sunt vitale pentru securitatea aprovizionarii cu energie. Unele dintre ele trec printr-o situatie dificila generata de lipsa de performanta economica, de risipa financiara si, in anumite cazuri, de lipsa de integritate. In cateva situatii, lipsesc planuri concrete pentru dezvoltarea de viitor si o strategie coerenta de investitii. La cateva companii importante, institutiile abilitate desfasoara in aceasta perioada investigatii care vizeaza posibile fapte neconforme cu legea”, a precizat Ministerul Energiei.

Planul de masuri pentru companiile energetice

  • Implementarea unor proiectii bugetare multianuale si a unor strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung.
  • Monitorizarea achizitiilor publice de bunuri si servicii astfel incat acestea sa se desfasoare transparent, nediscriminatoriu si eficient.
  • Publicarea datelor privind contractele de achizitii publice si sponsorizari/contributii si beneficiarii acestora, in conformitate cu Ordinul Ministrului Energiei din 2014.
  • Structurile de audit intern si control trebuie sa aiba suficienta autonomie functionala astfel incat sa poata verifica situatiile care ridica probleme de integritate sau de gestiune defectuoasa a afacerilor.
  • Nicio persoana care face obiectul unei cercetari penale nu poate ocupa o functie de conducere.
  • Adoptarea de coduri de integritate si etica in afaceri si prevederi clare privind conflictul de interese, pentru a combate nepotismul si a incuraja promovarea exclusiv pe criterii de profesionalism. Rapoartele administratorilor (membri CA) vor contine date privind masurile de combatere a coruptiei in cadrul companiei.
  • Adoptarea unei strategii de responsabilitate sociala fata de comunitatile locale, pentru a directiona contributiile financiare catre nevoile reale ale acestora, cu beneficii cuantificabile pentru cetateni.
  • Implementarea transparenta a Ordonantei 109 si recrutarea managementului pe criterii stricte de profesionalism. Fiecare companie trebuie sa aiba o strategie coerenta de punere in practica a principiilor de guvernanta corporativa.
  • Organigramele trebuie redimensionate mai ales in ceea ce priveste functiile de conducere, pentru a reduce birocratia actului decizional si a nu incarca inutil costurile societatii.
  • Revizuirea indicatorilor de performanta pentru management si Consilii de Administratie astfel incat acestea sa reflecte performanta economica reala pe care ne-o dorim de la aceste companii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro