Sari direct la conținut

Numiri controversate la Electrica, la propunerea lui Sebastian Burduja: Dumitru Chiriță, fost deputat PSD, cu facultate terminată la 37 de ani, și o fostă secretară

HotNews.ro
Dumitru Chiriță , Foto: AGERPRES
Dumitru Chiriță , Foto: AGERPRES

Grupul Electrica a anunțat că acționarii au ales, vineri, o nouă componență a Consiliului de Administrație. Un nume votat, la propunerea Ministerului Energiei, este Dumitru Chiriță, fostul șef controversat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), înainte fiind, pe rând, electrician, sindicalist și apoi deputat PSD. O altă persoană numită la propunerea SAPE, companie deținută de Ministerul Energiei, este Georgiana Bogasievici (PNL), fostă secretară, care nu a avut până în prezent nicio tangență cu domeniul energetic.

Ministrul PNL propune administrator PSD, fiind eliminați doi de-ai PNL

Din punct de vedere politic, sunt de remarcat două aspecte în procesul de numire a noului Consiliu de Administrație. Dumitru Chiriță, PSD, a fost propus de ministrul Sebastian Burduja, PNL. În același timp au fost scoși din Consiliu doi oameni apropiați și susținuți de fostul ministru al energiei, Virgil Popescu (PNL), aceștia fiind Iulian Cristian Bosoancă și Gicu Iorga.

Astfel, noul Consiliu de Administație este format din: Dumitru Chiriță, Georgiana Bogasievici, Dragoș-Valentin Neacșu, Adrian-Florin Lotrean, Marian-Cristian Mocanu și Valentina-Elena Siclovan. Chiriță, Bogasievici și Marian-Cristian Mocanu sunt noi în aceste funcții, restul fiind reconfirmați. Nu au mai fost reconfirmați Iulian Cristian Bosoanca, Radu Mircea Florescu și Gicu Iorga.

Electrica este listată pe bursă, acționarul cel mai mare și cu cea mai mare influență în companie fiind Ministerul Energiei, care deține 48,79%. Chiar dacă statul nu este acționar majoritar, compania este puternic controlată politic.

A terminat o facultate la 37 de ani, însă a obținut funcții extrem de importante / Posibilă stare de incompatibilitate

Dumitru Chiriță (60 ani) a terminat facultatea la 37 de ani, potrivit CV-ului depus la Agenția Europeană de Reglementare în Energie (ACER), unde ar fi încercat, la un moment dat, să obțină o funcție. A terminat Facultatea de Drept și Relații Internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și a făcut un master la Facultatea de Drept, la Universitatea București. Însă, nu a menționat și anii în care ar fi finalizat aceste studii.

Însă acest lucru nu a fost un impediment pentru numirea sa pe funcții importante, precum cea de șef al ANRE, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2023, deși tangențele sale cu domeniul energiei nu erau chiar relevante.

În prezent este director general adjunct la Electrica Furnizare, companie din cadrul grupului Electrica. Este o stare de incompatibilitate și va trebui să aleagă între cele două posturi. Nu poate rămâne și la furnizare din cauza regulilor europene care interzic cumularea de funcții la companii de furnizare și distribuție în energie.

În CV-ul de pe site-ul Electrica nu a menționat, însă în cel de pe site-ul Camerei Deputaților apare faptul că în trecut, Chiriță a fost electrician. Din 1981 până în 1990 a fost chiar electrician șef de tură. Apoi, până în 1999 a fost sindicalist.

În 2011, România Curată scria că Dumitru Chirita era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică și care beneficia de contracte bănoase din partea Electrica SA.

Din 2000 până la momentul numirii în funcția de președinte al ANRE a prins trei mandate de deputat, cu o pauză între 2004 și 2008 cînd a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În calitate de șef al ANRE, Chiriță a fost acuzat de opinia publică, în mai multe rânduri, că a gestionat defectuos criza energetică. De altfel, în plin scandal legat de facturile la energie, Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană, potrivit cursdeguvernare.ro.

Nici liberalizarea pieței energiei de la sfârșitul anului 2020 – începutul lui 2021 nu a fost gestionată bine, creându-se haos și panică, în condițiile în care consumatorii casnici nu știau ce trebuie să facă. Cei mai mulți consumatori au aflat abia după ce a început liberalizarea că trebuie să încheie contracte cu furnizorii de pe piața liberă, pentru a beneficia de prețuri mai avantajoase. Nici atunci Chiriță nu a dorit să iasă public pentru a oferi explicații.

După ce a predat mandatul de șef al ANRE, în aprilie 2023, a rămas în cadrul instituției, până în octombrie 2023, pe funcția de expert la cabinetul unui vicepreședinte.

Bogasievici, fostă secretară, nu are niciun fel de experiență cu domeniul energetic

Georgiana Bogasievici a fost propusă de acționarul Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Când a fost întocmită lista cu candidați, Comitetul de Nominalizare și Remunerare a avut observații, precizând că Bogasievici „nu intruneste conditiile de independență, acesta detinând o funcție de conducere în cadrul unei autorități de stat locale (Consiliul Judetean Ilfov)”. În plus, nu corespunde cu „Profilul Consiliului de Administrație aprobat prin HCA din 11 noiembrie 2015”.

Potrivit CV-ului său, nu are deloc experiență în domeniul energetic. Din 2021 lucrează la Consiliul Județean Ilfov, ca șef la biroul de protocol. Din 2015 până în 2021 a fost consilier juridic la Interinformatics SRL, BNP IOANA VALMAR și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov. Timp de un an, între 2018 și 2019, a fost asistent manager, pe scurt, secretară, la Alexander & Michael Digital SRL.

Al treilea nou membru în Consiliul de Administrație este Marian Cristian Mocanu, care s-a autopropus, având și calitatea de acționar. Și despre acesta, Comitetul de Nominalizare și Remunerare a constatat „necorespunderea cu Profilul Consiliului de Administratie aprobat prin HCA din 11 noiembrie 2015”.

De remarcat că printre cei numiți nu este și Dragos Ștefan Roibu, acesta aflându-se pe lista candidaților ca propunere din partea Ministerului Energiei. Acesta este șeful de cabinet al ministrului și partener de afaceri al familiei Burduja, care a mai încercat, stârnind scandal, și la Hidroelectrica.

HotNews.ro a mai scris despre aceste propuneri aici: Propuneri controversate ale ministrului energiei la conducerea Electrica: Directorul de cabinet care a eșuat la Hidroelectrica și fostul șef al ANRE, pus de PSD

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro