Sari direct la conținut

Nutriție/Sănătate: Mâncarea ultraprocesată, „hrană” pentru cancerul de colon (studiu)

HotNews.ro
Carne la conserva, Foto: Victor de Schwanberg / Sciencephoto / Profimedia Images
Carne la conserva, Foto: Victor de Schwanberg / Sciencephoto / Profimedia Images

​​Cancerul de colon, numit și cancer colorectal, este unul din cele mai frecvente tipuri de neoplasm din lume și din România. Datele statistice arată că în anul 2020 au fost diagnosticați cu cancer 98.886 de români, din care 13.000 erau cazuri noi de cancer colorectal.

La nivel mondial, este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al doilea la femei, iar 90% din cazuri apar la persoane trecute de 50 de ani. În 2018 au fost depistate 1,8 milioane de cazuri noi în toată lumea, iar în 2020 cu 20% mai multe. România menține trendul.

Într-un studiu publicat pe 31 august în BMJ, cercetători din SUA, Brazilia și Canada au analizat trei studii separate în care au fost urmărite peste 200.000 de cadre medicale din SUA, 46.000 de bărbați și 160.000 de femei.

Inițial, aceștia au furnizat informații despre obiceiurile lor alimentare prin chestionare o dată la patru ani, evidențiind cantitatea de alimente ultraprocesate și regularitatea consumului.

După 25 de ani, fuseseră diagnosticați cu cancer de colon 1.294 bărbați și 1.922 femei. S-a constatat că bărbații care mâncasera mai multe alimente ultraprocesate aveau un risc de îmbolnăvire de cancer de colon cu 29% mai mare decât ceilalți.

Autorii susțin că alimentele ultraprocesate sporesc riscul de cancer de colon din cauza ingredientelor dăunătoare, potențial carcinogene conținute – aditivi și conservanți. Un alt motiv este densitatea lor calorică, care duce la îngrășare. Există o legătură cunoscută între obezitate și cancerul colorectal, iar dietele bogate în alimente procesate sunt și bogate în calorii.

În același timp, studiul a constatat că pentru femeile care mâncau produse gata pregătite la cald exista un risc mai mare de cancer de colon, dar alimentele ultraprocesate nu aveau același efect.

„Știm atât de puțin despre cine face cancer colorectal și de ce, că trebuie să ne mulțumim cu datele disponibile”, spun cercetătorii.

Metoda cea mai simplă de evitare a alimentelor ultraprocesate

Dr. Radhika Smith, chirurg colorectal la University of Washington, are un sfat bun referitor la produsele pe care oamenii ar face bine să le evite:

„În general, îi încurajez pe oameni să evite alimentele care au o listă de ingrediente. Cu cât mai multe lactate, carne, fructe și legume proaspete poți să consumi, cu atât mai bine! Iar dacă alegi ceva care a fost procesat, citește lista de ingrediente și evită ce conține substanțe pe care nu le poți citi. O regulă simplă, dar bună pentru sănătatea ta și a familiei!”

Surse: EatThis, NotThat!, MedicHub.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro