Sari direct la conținut

Nutriție/Sănătate: În lupta cu colesterolul, pilulele pot avea efecte secundare. Dar există și alimente ieftine și benefice

HotNews.ro
Legume , Foto: Dreamstime.com
Legume , Foto: Dreamstime.com

Pentru cardiologii care tratează mii de pacienți, unul din principalele elemente pe care le verifică este nivelul colesterolului din sânge. Iar pentru menținerea lui sub limita recomandată, soluția nu trebuie să vină neapărat de la o pilulă, care poate avea și efecte secundare.

Printre efectele secundare ale statinelor, văzute de mulți ani ca medicamente-minune pentru scăderea colesterolului, specialiștii enumeră: afecțiuni și dureri ale mușchilor, creșterea nivelului enzimelor care semnalează inflamații ale ficatului, creșterea glucozei în sânge, efecte neurologice.

De aceea, înainte de a apela la statine, în multe cazuri doctorii recomandă includerea în dieta zilnică a unor alimente accesibile, care pot contribui semnificativ la reducerea colesterolului LDL – cel „rău”, care se depune și îngustează arterele.

Fulgi și tărâțe de ovăz

Ovăzul este bogat în fibre, inclusiv cele solubile care reduc absorbția colestrolului în sistemul digestiv. Fibrele sunt folositoare în evitarea excesului de insulină care poate influența negativ nivelul colesterolului.

Oamenii mănâncă puține fibre în general, în ciuda multora din beneficiile lor. Studii științifice au arătat că sporirea consumului cu numai 10 grame zilnic poate reduce riscul de infarct cu 14% și cel de deces din cauze cardiovasculare cu 27%.

Migdale

Un studiu din 2018 a constatat că migdalele reduc nivelul de colesterol LDL în timp ce îl mențin pe cel de colesterol HDL, cel „bun”, care elimină celelalte grăsimi din fluxul sanguin.

Dacă nu sunteți fan al migdalelor, alte opțiuni sunt alunele de pădure, macadamia, nucile și fisticul.

Semințele de chia

Semințele de chia sunt surse bogate în acizi grași esențiali omega-3. Creșterea consumului de asemenea grăsimi benefice cu numai un gram zilnic a fost asociat cu o reducere cu 16% a riscului de boli cardiovasculare.

Deși acizii grași omega-3 au relativ puțin efect asupra LDL, ei contribuie la creșterea colesterolului HDL și la scăderea trigliceridelor, alt tip de grăsimi din sânge.

Broccoli

Nu e nicio noutate că legumele scad riscul de boli de inimă. Broccoli, mai ales, este bogat în fibre solubile. Efecte similare mai au spanacul și varza de Bruxelles.

Pe lângă că sunt surse de vitamine și antioxidanți, legumele sunt cunoscute pentru scăderea colesterolului, consumul mare fiind asociat cu nivel scăzut de LDL.

Pepene verde

Mâncați pepene în locul gustărilor dulci. El conține licopen, care are proprietăți de scădere a grăsimilor, reducând colesterolul total și LDL.

Cei care nu sunt amatori de pepene se pot gândi la mere, struguri, căpșune, citrice și chiar avocado, Toate sunt bogate și în pectine, fibre solubile care reduc colesterolul LDL. (foto: Dreamstime)

Surse: CNBC, Mayo Clinic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro