Sari direct la conținut

Nutriție/Sănătate: Toți doctorii sunt de acord cu privire la băuturile care fac cel mai rău rinichilor; pericolul „diet soda” pentru doamne

HotNews.ro
Băuturi răcoritoare, diferite branduri, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia
Băuturi răcoritoare, diferite branduri, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Rinichii sunt stația de epurare a organismului, care înlătură deșeurile din sânge, echilibrează fluidele și tensiunea arterială, elimină medicamentele în exces. Bolile lor pot fi pe toată durata vieții, așa că merită toată grija și atenția.

Unii oameni pot fi predispuși genetic, dar bolile cronice de rinichi pot fi prevenite și printr-un stil de viață sănătos. Nutriția, fumatul, alcoolul, hipertensiunea și diabetul pot fi factori de risc. Iar băuturile pot influența semnificativ sănătatea rinichilor.

E bine de știut că sucurile cabogazoase, cele denumite generic „soda”, dietetice sau normale, sunt unele din cele mai periculoase băuturi pentru rinichi. Știați că nu sunt nutritive, dar nu și că sunt chiar nesănătoase din mai multe motive.

Din start, conținutul de zahăr dintr-o soda normală este o problemă. Un studiu din 2015 a evidențiat că, de la patru băuturi carbogazoase îndulcite pe zi, prevalența bolilor cronice de rinichi sporește periculos. Zahărul afectează vasele de sânge din rinichi, iar diabetul este un mare factor de risc.

Un alt ingredient aflat în „regular” sau „diet” soda, în special în cele de tip cola, este acidul fosforic. Cercetările au arătat că este asociat cu modificări urinare care favorizează pietrele la rinichi, boală cronică extrem de periculoasă.

Recomandările curente prevăd că băuturile tip cola trebuie evitate de cei cu litiază renală sau alte boli cronice ale rinichilor. Chiar și pentru persoanele sănătoase, două sau mai multe băuturi pe zi reprezintă un mare factor de risc.

Și îndulcitorii artificiali din băuturile „dietetice” măresc riscul de boli de rinichi. Sunt de obicei preferate de femei, dar de la două băuturi pe zi le crește de două ori riscul de afecțiuni renale, au arătat studiile.

Aspartamul și zaharina au fost îndulcitorii utilizați în băuturi pe durata studiilor, dar cercetătorii nu au determinat îndulcitorul specific asociat cu probleme pentru rinichi. Așa că se recomandă prudență și evitare a sodelor dietetice, indiferent de îndulcitorul din conținut, pentru protecția sănătății rinichilor.

Surse: EatThis, NotThat!, Mayo Clinic

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro