Nutriție și sănătate: Alimentul pe care ar trebui să-l mănânci în fiecare zi. Dar n-o faci
Probabil că mănânci vegetale cu foi verzi în fiecare zi, sau că dimineața nu lipsesc fructele de pădure din fulgii de ovăz cu lapte. Dar există un grup de alimente cu mare densitate nutrițională pe care-l neglijezi: semințele. Cele mai bune exemple sunt semințele de dovleac, floarea soarelui, chia, in, cânepă și mac.
Adesea eclipsate de nuci, alune și altele asemenea, semințele sunt mici pachete energetice pline de grăsimi sănătoase, vitamine și minerale esențiale, proteine. Ele se disting prin proprietățile antioxidante și reducerea colesterolului.
Grăsimile sănătoase sunt foarte importante pentru absorbția micronutrienților de către organism, cele nesaturate accelerând transportul și asimilarea.
Inul și chia sunt în top
Semințele de in conțin antioxidanți și acid gras esențial, cel alfa-linolenic, stimulând sănătatea inimii și a creierului. Sunt adesea și cele mai ieftine.
Semințele de chia sunt bogate în fibre solubile, care reduc colesterolul și ne țin sătui între mese, mențin controlul glucozei în sânge și ajută la regularitate în digestie. Sunt o bună sursă de calciu și – spre deosebire de cele de in – nu trebuie măcinate pentru consum.
Cum să mâncăm mai multe semințe
Idei bune: o lingură într-un smoothie matinal sau în cerealele cu lapte/iaurt; un topping crocant pe o salată. O combinație reușită: dovleac, susan, floarea soarelui și mac. Prăjite puțin înainte capătă o textură ideală și eliberează arome irezistibile.
De reținut că semințele de in trebuie măcinate pentru a intra în bolul de cereale cu lapte sau iaurt, dar merg foarte bine și în sosurile pentru salate.
O avertizare
Cantitățile trebuie apreciate cu prudență, deoarece semințele (ca și nucile și alunele) sunt bogate în calorii. De aceea, beneficiile maxime sunt obținute din cel mult 30 de grame.
Surse: EatThis, NotThat!, HealthLine.
Te-ar putea interesa și: