Sari direct la conținut

​O alianță Arabia Saudită – Rusia se conturează pe piața petrolului, în detrimentul OPEC

HotNews.ro

Arabia Saudită încearcă să atragă Rusia într-un nou club al producătorilor de petrol, pentru a stabiliza piața pe termen lung, o informație care pune sub semnul întrebării rolul Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), condusă în prezent de regatul saudit, afirmă mai mulți analiști citați de AFP.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol iar Rusia este primul producător mondial.

Această nouă alianță ar urma să fie mai mare decât cea a celor 14 membri ai OPEC, cartelul care domină piața mondială a petrolului din 1960 dar a cărui pondere se estompează din zi în zi. Unii afirmă chiar că OPEC este „moartă de facto”.

În ianuarie, Arabia Saudită a lansat public ideea de a pereniza un acord de cooperare încheiat la sfârșitul lui 2016 între 24 de producători (cei 14 membri ai OPEC plus alți 10) pentru a reduce producția și a urca prețurile.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman și ministrul saudit al Energiei Khaled al-Faleh au pledat pentru un cadru de cooperare pe termen lung între producători.

Ideea a fost sprijinită de mai mulți membri ai OPEC, în special Emiratele Arabe Unite și Kuweit.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat luna trecută că Rusia și Arabia Saudită au discutat un „larg evantai de opțiuni” pentru o cooperare pe piața mondială a petrolului.

Menținerea stabilității prețurilor

Țările membre ale OPEC și cele care nu fac parte din cartel se reunesc vineri la Jeddah (vestul Arabiei) pentru a evalua respectarea cotelor de producție stabilite în acordul din 2016 și, eventual, pentru a discuta de o cooperare pe termen lung.

Producătorii au fost încurajați de rezultatele acordului: acesta a restabilit echilibrul pe piața petrolului, cotribuind la creșterea prețurilor, care au trecut de la mai puțin de 30 de dolari pe la începutul lui 2016 la peste 70 de dolari în prezent.

„Fără cooperarea între Rusia și ceilalți producători ne-membri ai OPEC ar fi fost dificil să se oțină acest succes. Ar fi fost necesare măsuri dureroase din partea membrilor OPEC”, explică analistul Kamel al-Harami, din Kuweit.

„Noua formă de cooperare este formată în principal dintr-o alianță între Arabia Saudită și Rusia”, a arătat el.

Jean-François Seznec, expert în petrol care predă în Statele Unite, „cei mai mari doi furnizori de petrol convențional – Ryad și Moscova – pot lucra împreună pentru menținerea stabilă a prețurilor sau să se lupte unul împotriva celuilalt majorând producția pentru a ucide piața producătorilor de șist dar, facând asta, se ucid între ei”.

„Singura abordare logică și inteligentă este menținerea stabilă a prețurilor”, arată el.

Prețurile s-au prăbușit la jumătatea lui 2014 deoarece producătorii, în principal Arabia Saudită, au refuzat să-și reducă cotele de piață ța fața concurenței dure a petrolului american de șist, creînd astfel o supra-abundență pe piețe.

Proiect de chartă

Luni, în Kuweit, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a vorbit de o nouă alianță între producători ca un „nou capitol” în istoria industriei petroliere.

În următoarele luni, a spus el, producătorii vor căuta să instituționalizeze acest cadru pe termen lung.

Souhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emirate, a declarat luna trecută că un „proiect de chartă” pentru noua alianță va fi elaborat până la finalul lui 2018, dată la care actualul acord privind cotele de producție expiră.

Faleh crede că această cooperare ruso-saudită va dura „decenii și generații”.

Seznec spune că „OPEC este de facto mort”, dar este în continuare util „deoarece oferă saudiților un forum pentru a preschimba idei cu producătorii minori”.

Pentru Anas al-Hajji, expert din Statele Unite, „OPEC, în calitate de club al producătorilor de petrol, nu se va opri, dar chestiunea e legata de acest centru de putere: este vorba de Arabia Saudită și Rusia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro