Sari direct la conținut

O cădere de roci în Grand Canyon a scos la iveală amprentele fosilizate ale unor animale de acum 300 de milioane de ani

HotNews.ro
Amprente fosile (foto: Grand Canyon National Park via AP), Foto: AP
Amprente fosile (foto: Grand Canyon National Park via AP), Foto: AP

O cădere de stânci care a avut loc chiar în apropiere de un traseu popular de drumeție Grand Canyon a scos la iveală mai multe amprente de fosile antice, care ar fi semănat cu șopârlele chuckwallas, potrivit AP.

Steve Rowland, profesor emerit de geologie la Universitatea din Nevada, Las Vegas, și colegii săi estimează că amprentele au aproximativ 313 milioane de ani.

Acestea ar fi fost printre cele mai vechi urme de animale care depun ouă cu o coajă dură și care ar fi avut piele pentru protecție marcând un punct important în evoluție, precum și cele mai vechi dovezi de animale vertebrate care se plimbau prin dunele de nisip.

„Cred că interpretările noastre vor rezista foarte bine”, a spus Rowland luni.

Nu toată lumea însă este convinsă că amprentele au fost create de un singur animal, cu patru picioare, unde picioarele de pe o parte a corpului se mișcă succesiv, urmate de picioarele de cealaltă parte sau că amprentele marchează punctul în evoluție în care animalele au putut depune ouă cu cochilii de protecție în afara apei.

Cu toate acestea, lucrarea ridică întrebări interesante, a spus Mark Nebel, managerul programului de paleontologie la Grand Canyon.

„Probabil că unele dintre concluzii vor fi controversate”, a spus el. „În comunitatea științifică există multe dezacorduri cu privire la interpretarea pistelor, interpretarea vârstei rocilor, în special în interpretarea felului de animale care au făcut aceste urme.”

Rowland a auzit pentru prima dată despre aceste amprente de la un profesor norvegian de geologie, Allan Krill, care a fost în drumeție prin Grand Canyon în 2016 cu elevii săi și i-a trimis lui Rowland o fotografie.

Rowland a identificat în cele 28 de amprente semne de gheare comune printre reptile. Unele dintre primele oase ale unor animale similare care depun ouă în afara apei au fost găsite în Nova Scotia în aceeași perioadă. Piste similare se găsesc în mare parte în paturile de cărbune, nu în dunele de nisip, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro