Sari direct la conținut

O clinica elvetiana faciliteaza moartea bolnavilor incurabili

HotNews.ro

O clinica elvetiana permite persoanelor ce sufera de boli incurabile sa-si incheie conturile cu viata de o maniera extrem de controversata. Practic, clinica pune la dispozitia pacientilor toate conditiile necesare unei morti usoare.

Ideea s-a bucurat de mare succes in randul pacientilor britanici, in ultimile sase luni aproape 50 de persoane recurgand la un ultim drum la Zurich, informeaza cotidianul The Independent.

Numarul britanicilor afectati de boli mortale ce aleg Elvetia pentru a-si trai ultimile clipe se inmulteste an de an. Explicatia o constituie o clinica care ofera bolnavilor posibilitatea de a se sinucide cu ajutorul unui cocktail de barbiturice.

Numai incepand cu luna decembrie a anului trecut 46 de cetateni britanici au ales aceasta modalitate de a-si incheia viata pentru a pune cap suferintelor fizice. In tottal, incepand cu 2003, 76 de britanici s-au sinucis in clinica elevtiana Dignitas.

Acest trend se spera ca va impulsiona revizuirea legilor britanice, astfel incat persoanelor bolnave incurabil sa li se poata fi oferi posibilitatea unei morti mai rapide si nedureroase.

In ciuda sondajelor conform carora 80% dintre britanici sustin o masura care sa poata permite o “moarte asistata”, trei tentative de schimbare a legii au esuat in patru ani de zile.

Clinica Dignitas a fost infiintata in anul 1998 de Ludwig Minelli, un fervent sustinator al drepturilor omului, scopul principal constituindu-l posibilitatea de a acorda persoanelor bolnave posibilitatea de a se sinucide.

Primul pacient britanic al clinicii elvetiene a fost Reginald Crew, un barbat de 74 de ani din Liverpool.

Conform legislatiei britanice persoanele ce participa sau comit o “moarte asistata” sunt pasibile de pedepse de pana la 14 ani de inchisoare.

Sheila Soul Gray, administrator la o universitate din estul Londrei a ales de asemena sa-si incheie viata la clinica elvetiana. Potrivit sotului acesteia, Sheila suferea de cancer intr-o faza terminala, serviciile oferite de clinica elevetiana fiind privite ca o “usurare incredibila”.

“Sheila ar fi preferat sa moara intr-un mediu familiar, inconjurata de lucrurile ei.

Ar fi fost cel mai bine. Acesta ar trebui sa fie un drept al fiecarui om”, e de parere Martin Soul Gray.

Cum decurge o “moarte asistata”

Bolnavii in faze terminale care doresc sa beneficieze de serviciile Dignitas trebuie intai sa faca dovada scrisa a starii de sanatate, sa dovedeasca ca nu mai sunt tratabili sub nici o forma si mai ales sa fie ei insisi de acord cu sinuciderea.

Odata ajunsi la Zurich, pacientii se cazeaza intr-un bloc dintr-o suburbie a orasului unde sunt supusi unui consult medical si au timp sa-si exprime indoielile in legatura cu decizia luata.

Urmatorul pas este inghitirea unui bauturi, practic un cocktail de barbiturice. Este foarte important de mentionat ca pacientul trebuie sa duca singur paharul la gura sau, dupa caz, sa consume bautura cu ajutorul unui pai,. Acesta este o conditie impusa de legislatia elvetiana pentru ca o astfel de practica, neincriminata, sa fie considerata “moarte asistata”.

Intreaga activitate din cadrul clinicii Dignitas e asigurata de medici si specialisti care lucreaza voluntar pentru ca elimina orice dubiu asupra unui posibil conflict de interese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro