O decizie care schimbă planurile în agricultură: Justiția obligă Luxemburgul să re-autorizeze glifosatul
Luxemburgul a anunțat luni că reautorizează comercializarea produselor pe bază de glifosat, după ce a devenit prima țară din UE care a interzis controversatul erbicid în 2020, interdicție anulată de instanțele din Marele Ducat, potrivit AFP.
Țara retrăsese autorizația de introducere pe piață a produselor de protecție a plantelor pe bază de glifosat la 1 februarie 2020, tolerând în același timp eliminarea stocurilor existente, înainte de a interzice complet utilizarea acestora pe teritoriul luxemburghez de la 1 ianuarie 2021.
Interdicția a fost invalidată vineri printr-o decizie de apel a Curții Administrative din Luxemburg. Judecătorii au subliniat „absența oricărei indicații de argumentare juridică” pentru interzicerea celor opt produse în cauză, în contradicție cu regimul juridic al UE care permitea distribuirea lor.
„Consecința acestei anulări este că autorizațiile pentru produsele fitosanitare în cauză sunt restabilite de la data pronunțării hotărârii”, a declarat luni Ministerul luxemburghez al Agriculturii.
„Instanța a confirmat că retragerea (autorizațiilor de comercializare) a încălcat legislația europeană”, a declarat gigantul chimic german Bayer, care a depus un recurs în fața instanțelor administrative împotriva interdicției impuse produselor sale, inclusiv a mărcii Roundup.
„Retragerea nu s-a bazat pe niciun element științific sau de reglementare care să incrimineze glifosatul sau produsele bazate pe această substanță”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului.
Comisia Europeană a decis la începutul lunii decembrie să prelungească cu un an, până la 15 decembrie 2023, autorizația actuală a glifosatului în UE, deja reînnoită în 2017 pentru cinci ani, în așteptarea unei evaluări științifice a autorităților europene de reglementare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) intenționează să predea în iulie 2023 un studiu mult așteptat privind „riscurile expunerii la glifosat pentru animale, oameni și mediu”, considerat esențial pentru a decide dacă să prelungească sau nu autorizația acordată erbicidului pentru încă cinci ani.
Guvernul luxemburghez, un mic stat de 645.000 de locuitori situat între Germania, Belgia și Franța, interzisese glifosatul în urma unui acord politic încheiat în 2018 de coaliția aflată la putere – o premieră în UE.