Sari direct la conținut

O hartă din al Doilea Război Mondial a declanșat o goană după comori în Olanda

HotNews.ro
Harta publicata de Arhivele Nationale ale Olandei, Foto: Sem van der Wal / AFP / Profimedia
Harta publicata de Arhivele Nationale ale Olandei, Foto: Sem van der Wal / AFP / Profimedia

O hartă veche despre care se crede că arată locul unde soldați germani au ascuns o comoară în valoare de milioane de dolari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a aprins imaginația vânătorilor de comori amatori din Olanda săptămâna aceasta, relatează Reuters.

Echipați cu detectoare de metale și lopeți, entuziaștii strânși în grupuri de mici dimensiuni au început să cutreiere câmpurile din jurul Ommeren, un sat din estul Olandei cu o populație de aproximativ 400 de locuitori, după ce harta a fost publicată de Arhivele Naționale ale țării marțea aceasta.

Reprezentanții instituției au afirmat că se crede că aceasta ar indica locul unde soldații naziști au ascuns 4 lăzi mari ce conțin diamante, rubine, aur, argint și tot felul de bijuterii care au fost furate după o explozie ce a avut loc la o bancă în august 1944.

Harta a fost obținută de Arhivele Naționale ale Olandei de la un soldat german la scurt timp după război, instituția primind sarcina de a identifica activele germane din țară după ce aceasta a fost eliberată de sub ocupația nazistă în 1945.

O hartă despre o comoară nazistă, publicată după trei sferturi de secol

Dosarul care includea harta a fost publicat săptămâna aceasta după expirarea perioadei maxime de 75 de ani în care acesta putea fi ținut secret.

Deși existența comorii nu a putut fi confirmată pe deplin niciodată, institutul a întreprins mai multe tentative eșuate de a o găsi în 1947.

„Nu știm sigur dacă comoara a existat. Dar institutul a făcut numeroase verificări și a găsit că povestea este de încredere”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Arhivelor Naționale olandeze, Anne-Marieke Samson, pentru Reuters.

Samson spune însă că este posibil ca, în cazul în care comoara a existat cu adevărat, ea să fi fost descoperită la scurt timp după război, înainte ca instituția olandeză să își demareze propriile investigații.

Însă probabilitatea redusă de a descoperi lucruri de valoare nu i-a descurajat pe „arheologii” amatori din prezent.

Oameni din întreaga Olandă au venit să caute comoara

„Văd peste tot grupuri de oameni cu detectoare de metale. La fel ca pe mulți alții, vestea despre comoară m-a făcut și pe mine să o caut”, a declarat Jan Henzen, un bărbat în vârstă de 57 de ani, pentru Reuters, în timpul unei pauze de la căutări.

„Cred că șansa ca comoara să fie încă aici după 70 de ani este foarte mică, dar vreau să încerc”, a adăugat el.

Klaas Tammes, un fost primar al satului Ommeren care acum conduce fundația pe al cărui teren ar trebui să se afle comoara, spune că a văzut oameni din întreaga Olandă sosiți la fața locului pentru a încerca să o găsească.

„O hartă cu un șir de copaci și o cruce roșie care marchează locul unde ar trebui să fie ascunsă o comoară stârnește imaginația. Dar oricine găsește ceva trebuie să ne raporteze nouă, așa că vom vedea. Dar nu m-aș aștepta să fie ușor”, a declarat acesta pentru Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro