O instanță din Târgu-Mureș atrage atenția asupra legilor blânde pentru violența gravă din mediul școlar, după ce un elev de 15 ani și-a bătut diriginta și apoi i-a șocat pe judecători. Ce a decis instanța
„Nu regret nimic!”, a spus elevul, la ultimul termen al procesului. El a fost găsit vinovat pentru lovire și tulburarea liniștii și ordinii publice. „Scopul pedepsei este departe de a fi atins”, a motivat judecătorul.
- Cazul a indignat comunitatea profesorală din România, prin brutalitatea sa.
- Bătaia administrată profesoarei s-a petrecut în fața mamei elevului-agresor de clasa a opta, mamă care nu doar că nu a intervenit, însă a strigat la profesoară: „Vrei să mori?”, „Așa îți trebuie!”.
Un adolescent a fost condamnat vineri, 11 octombrie, cu o măsură educativă, asemănătoare controlului judiciar: șase luni asistare zilnică și obligativitatea de a urma consiliere psihologică. Decizia nu este definitivă.
În ultimul cuvânt avut în fața instanței, elevul a șocat audiența, mărturisind că are aceleași sentimente ca în ziua în care și-a bătut diriginta.
În urmă cu o lună, același elev s-a prezentat la sediul poliției, pentru a semna controlul judiciar, înarmat cu un cuțit și cu un pumnal. I s-a întocmit un nou dosar penal pentru port ilegal de arme albe.
Legislația penală românească nu prevede pedepse privative de libertate în cazul minorilor care comit infracțiuni ale căror pedepse sunt mai mici de 7 ani, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Mureș.
Deși a aplicat pedeapsa educativă maximă, judecătorul din Târgu Mureș recunoaște că, în acest caz, „scopul pedepsei este departe de a fi atins”.
Oamenii din educație, șocați
Cazul elevului din Târgu Mureș care pe 11 martie, anul curent, și-a lovit cu brutalitate diriginta pe holurile școlii, după ce aceasta chemase poliția pentru că nu reușea să-și desfășoare ora, a stârnit un val de revoltă în rândul cadrelor didactice din România.
În urma loviturilor primite, profesoara a avut nevoie de 5-6 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal depus la dosar. Datele din dosarul trimis spre soluționare Judecătoriei Târgu-Mureș, consultat de HotNews, redau scenele revoltătoare petrecute în urmă cu opt luni la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, considerat unul dintre cele mai bune licee din oraș.
Întreaga scenă de violență s-a petrecut în fața mamei elevului, care nu doar că nu a intervenit, însă a strigat la profesoară: „Vrei să mori?”, „Așa îți trebuie!”.
Elevul a blocat intrarea în clasă
Polițiștii din Târgu Mureș au reușit să afle întocmai ce s-a întâmplat în ziua de 11 martie la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Ei au urmărit imaginile surprinse pe camerele de supraveghere.
În jurul orei 09.30, după semnalul de intrare în sălile de clasă, elevul de clasa a VIII-a a mutat catedra și a blocat ușa de intrare în incinta clasei unde trebuia să se desfășoare ora de fizică a clasei sale, motiv pentru care pentru o perioadă de timp, profesoara, care îi era și dirigintă, nu a putut intra în clasă.
„Roșcato, ai fundul mare”
Anunțat de profesoară că i se va scădea nota 3 la purtare, elevul a devenit și mai agitat, amenințând-o pe dirigintă că îi va deranja mereu orele.
„Si-a pus picioarele pe masă, a folosit telefonul mobil pentru a filma în timpul orei, iar mai apoi i-a adresat părţii civile cuvinte și expresii jignitoare, precum «roșcato, ai fundul mare». Partea civilă i-a cerut inculpatului să înceteze, în caz contrar urmând să anunțe direcțiunea, iar în acel context, inculpatul minor s-a urcat pe dulapul din spatele sălii de clasă și a rămas acolo până la sosirea directorului unităţii de învăţământ”, au reținut procurorii în rechizitoriu.
Ora de fizică a fost mutată în laboratorul de chimie, unde comportamentul elevului de 15 ani a fost același. A continuat să jignească profesorii, iar la un moment dat și-a aprins o țigară și a început să fumeze în sala de clasă. Diriginta a sunat la 112, cerând ajutorul polițiștilor.
Lovită cu bestialitate în prezența mamei elevului
Elevul a continuat să fie recalcitrant și la sosirea agenților, fiind încătușat. A fost condus la sediul poliției, unde a fost chemată și mama băiatului. Polițiștii l-au amendat cu 500 de lei pentru scandalul provocat în sala de clasă și injuriile aduse cadrelor didactice.
După ce a plecat de la poliție, elevul, însoțit de mama sa, s-a reîntors la colegiu, pentru a-i cere socoteală dirigintei că a îndrăznit să sune la poliție.
Potrivit înregistrărilor surprinse de camerele de supraveghere, în jurul orei 12:30, ieșind de la ora de fizică a clasei a VII-a A, diriginta s-a întâlnit pe hol cu elevul și mama acestuia, care stăteau pe o bancă.
Când profesoara s-a apropiat de aceștia, mama elevului a întrebat-o: „Vrei să mori?”, motiv pentru care cadrul didactic a chemat paznicul liceului, arată datele din dosar. După ce acesta a venit, mama elevului i-a adresat din nou întrebarea „Tu vrei sa mori?”, acuzând-o pe profesoară că i-a distrus băiatul chemând poliția.
În acel moment, elevul de 15 ani s-a ridicat de pe bancă și a lovit-o pe dirigintă cu pumnul în zona capului și a obrazului stâng, apoi a lovit-o cu picioarele în zona abdomenului.
„Așa îți trebuie”, a strigat mama elevului profesoarei aflată în stare de șoc. Paznicul școlii a reușit să intervină într-un final și să-l oprească pe elev, fiind alertată din nou poliția. Plină de vânătăi la nivelul feței, profesoara a fost transportată la spital cu o ambulanță, elevul-agresor fiind preluat de polițiști.
Cum a justificat agresiunea
La audieri, elevul de 15 ani a dat vina pe profesoară. A motivat că diriginta „i-a stricat Crăciunul”, pentru că înainte de vacanța de iarnă îl anunțase că îi va scădea nota 5 la purtare. A susținut că în ultimii doi ani fusese victima bullingului, dar că diriginta „a rămas nepăsătoare”. Elevul a considerat-o responsabilă pe dirigintă și pentru amenda pe care a primit-o după ce a deranjat inițial sala de clasă, acuzând că sancțiunea a primit-o „din cauza slăbiciunii doamnei diriginte”.
Întrebat de ce a lovit-o pe profesoară, elevul de 15 ani a declarat că și-a pierdut cumpătul când acesta l-a avertizat că îi va face plângere la poliție.
Întrebat de instanță dacă regretă cele întâmplate, elevul a dat un răspuns năucitor: „Nu regret nimic!”, „Am exact aceleași sentimente pe care le-am simțit în ziua respectivă!”.
„O reacție total surprinzătoare pentru instanța de judecată”, a notat judecătorul de caz în sentință.
„Un comportament maladaptiv”
În timpul procesului, adolescentul de 15 ani a fost evaluat de consilierii Serviciului de Probațiune. Și în fața acestora, elevul a adoptat o conduită lipsită de regret sau empatie.
„Se apreciază că riscul de a comite alte infracțiuni de către inculpatul minor se situează la un nivel mare”, au concluzionat consilierii Serviciului de Probațiune Târgu Mureș.
O concluzie similară au avut și medicii din comisia medico-legală psihiatrică.
„Minorul prezintă periculozitate socială, existând posibilitatea ca acesta să mai comită fapte prevăzute de legea penală în contextul impulsivității și agresivității fizice pe fondul tulburărilor comportamentale și a tendinței spre un tip de personalitate antisocială”.
„Acesta prezintă o stare dominantă de iritabilitate, irascibilitate și impulsivitate, care îi generează un comportament maladaptiv putând determina o predispoziție la acte antisociale”, se arată în raportul medico-legal depus la dosar.
A mers cu arme albe în sediul poliției
„Predispoziția la acte antisociale” a minorului avea să fie constatată de instanța de judecată chiar înainte de finalizarea procesului.
La începutul lunii septembrie, polițiștii au anunțat instanța că băiatul de 15 ani s-a prezentat la sediul poliției pentru a semna prezența la controlul judiciar, înarmat cu un cuțit și un pumnal. Judecătorul, din oficiu, a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă. S-a întamplat pe 11 septembrie.
Cinci zile mai târziu, Tribunalul Mureș a decis că măsura arestării preventive este prea aspră, motiv pentru care elevul de 15 ani a fost plasat în arest la domiciliu. Măsură care a încetat vineri odată cu pronunțarea sentinței.
Potrivit sentinței, pronunțate vineri, 11 octombrie, Judecătoria Târgu Mureș a decis aplicarea măsurii educative a asistării zilnice a elevului pentru perioada maximă prevăzută de lege – șase luni – și obligativitatea de a urma un program de consiliere psihologică. În plus, i s-a interzis să se apropie de fosta dirigintă la o distanță mai mică de 200 de metri. Elevul împreună cu mama sa a fost obligat de judecători să achite 10.000 de lei daune morale cadrului didactic.
Neputința instanței, consemnată public
În motivarea hotărârii, instanța recunoaște că pedeapsa aplicată este blândă, însă indică lipsa cadrului legal pentru a dispune condamnare mai aspră.
„Instanţa apreciază că şi prin aplicarea cele mai energice măsuri educative neprivative de libertate, pe perioada maximă de 6 luni, scopul pedepsei este departe de a fi atins”.
„Cu toate acestea, reţinând că inculpatului nu i se poate aplica o măsură educativă privativă de libertate, instanţa va aplica cea mai drastică măsură educativă neprivativă de libertate, respectiv măsura asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, care urmează a fi completată cu următoarele obligaţii impuse inculpatului: să nu comunice şi să nu se apropie la mai puţin de 200 de metri de partea civilă, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Mureș la datele fixate de acesta și să urmeze un tratament psihologic”, se arată în hotărârea pronunțată pe 11 octombrie de Judecătoria Târgu Mureș. Decizia poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.
Potrivit Codului penal „faţă de minorul care la data săvârşirii infracţiunii avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se aplică, în principiu o măsură educativă neprivativă de libertate, cu excepția situaţiilor în care a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare începuse înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat, sau când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de 7 ani sau detenţiunea pe viaţă”.
Pedepsa maximă pentru infracțiunile de loviri și alte violențe, respectiv tulburarea liniștii și ordinii publice este de 2 ani.