Sari direct la conținut

O nouă amânare pentru misiunea spațială istorică Polaris Dawn

HotNews.ro
O nouă amânare pentru misiunea spațială istorică Polaris Dawn
Echipajul misiunii Polaris Dawn (foto John Raoux / AP / Profimedia)

SpaceX a anunțat o nouă amânare pentru una dintre cele mai așteptate lansări din ultimii ani. Este vorba despre Polaris Dawn care va fi prima misiune spațială privată în cadrul căreia se va organiza o activitate extravehiculară, un pas istoric în ceea ce înseamnă turismul spațial.

Patru astronauți vor petrece șase zile în capsula Crew Dragon și ar trebui să fie atins și un punct foarte îndepărtat, la 1.400 km altitudine de Terra, ceea ce va însemna o distanță ce nu a mai fost „bifată” din timpul misiunilor Apollo, acum peste cinci decenii. În drumul către acel punct se va trece prin regiuni cu radiații intense.

Polaris Dawn ar fi trebuit să fie lansată pe 26 august de la Kennedy Space Center (Florida), dar SpaceX a spus că mai este nevoie de o serie de verificări și termenul a fost mutat pentru 27 august.

O scurgere de litiu detectată a făcut ca lansarea să fie amânată încă o zi, însă a intervenit vremea rea, așa că nu se va încerca lansarea nici pe 28 august și nici pe 29. Capsula va fi lansată cu o rachetă SpaceX Falcon 9, cel devreme pe 30 august.

Multimiliardarul american Jared Isaacman, Scott Poteet, un fost pilot de vânătoare, și două angajate SpaceX, Anna Menon și Sarah Gillis formează echipajul misiunii Polaris Down, cea în care se vor testa nu doar noile costume spațiale create de SpaceX, ci și capacitatea turiștilor spațiali de a efectua activități extravehiculare (spacewalk).

În a treia zi a misiunii se va petrece acest eveniment: „plimbarea în spațiu” ar trebui să dureze două ore, timp în care Isaacman și Gillis, conectați prin cabluri de capsulă, vor testa noile costume spațiale în afara navei. Ceilalți doi membri ai echipajului vor monitoriza modul în care se desfășoară activitatea extravehiculară.

Misiunea Polaris Dawn este diferită față de multe misiuni spațiale prin faptul că va exista un grad sporit de risc, mai ales că vor ieși pentru activități extravehiculare oameni care nu sunt astronauți profesioniști.

Costurile misiunii Polaris Down au fost suportate mai ales de Jared Isaacman, fondatorul companiei Shift4 Payments, a cărui avere este estimată la peste două miliarde de dolari. Și compania SpaceX a finanțat această primă misiune din programul spațial Polaris anunțat în 2022, program ce ar trebui să aibă trei misiuni.

„Aceasta este o misiune care își propune să realizeze o mulțime de lucruri într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Isaacman. „Chiar avem niște obiective ambițioase.”

Până în prezent, doar astronauții profesioniști din SUA, URSS, China, Canada și Uniunea Europeană au efectuat misiuni extravehiculare.

Cel mai îndepărtat punct atins de un echipaj uman- în afară de misiunile către Lună – a fost la 1.372 km altitudine. Se întâmpla în cadrul misiunii americane Gemini XI, cei doi protagoniști fiind Pete Conrad și Richard Gordon.

Surse: space.com, CNN, New York Times

INTERVIURILE HotNews.ro