Sari direct la conținut

O noua asumare pe Legea Educatiei – solutia pe care mizeaza Emil Boc

HotNews.ro

Planul democrat-liberalilor pentru mentinerea UDMR-ului la guvernare si adoptarea Legii Educatiei se bazeaza pe motivarea deciziei pe care trebuie sa o publice Curtea Constitutionala. Premierul Emil Boc i-a rugat pe reprezentantii UDMR sa aiba rabdare si sa astepte motivarea deciziei judecatorilor. Solutiile oferite de Boc partenerilor de Coalitie sunt: reluarea procedurii de asumare pe legea Educatiei sau adoptarea legii in Senat in procedura de urgenta. Pentru rabdare, cei din UDMR primesc mai multi bani de la bugetul de stat pentru ministerele si localitatile pe care le conduc si promisiunea ca ar putea obtine un nou portofoliu in Guvern in primavara.

Democrat-liberalii le-au expus UDMR-istilor in sedinta Coalitiei doua variante cel putin ambigue de rezolvare a problemei Legii Educatiei. Premierul Emil Boc i-ar fi rugat pe partenerii de Guvernare sa astepte motivarea judecatorilor pe motiv ca exista posibilitatea ca procedura de asumare sa fie reluata printr-un artificiu juridic.

Mai exact, conform surselor HotNews.ro, democrat-liberalii se agata de faptul ca judecatorii ar putea invoca un artificiu juridic prin care sa explice ca din cauza lipsei unei dezbateri publice asumarea a fost neconstitutionala. Pe fondul acestei explicatii si pe fondul dezbaterilor din Comisia de invatamant corelate cu blocajul legislativ din Senat reprezentantii Puterii mizeaza pe faptul ca ar putea relua procedura de asumare.

Cu alte cuvinte premierul Emil Boc le-a cerut reprezentantilor UDMR sa aiba rabdare pana cand va fi publicata motivarea judecatorilor pentru ca sunt sanse ca Legea Educatiei sa fie validata in varianta asumata de Guvern.

Mizam ca prin motivare am putea relua procedura de asumare pe Legea Educatiei. E drept se forteaza, Curtea Constitutionala cel mai probabil va fi decredibilizata dar in momentul de fata si-au aprins singuri paie in cap. Se intarzie motivarea pentru ca judecatorii nu stiu ce se explice iar presiunile sunt mari„, au explicat sursele HotNews.ro.

Cel putin teoretic sperantele democrat-liberalilor par imposibil de implinit. Curtea Constitutionala a hotarat pe 3 noiembrie ca angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, asupra proiectului Legii educatiei nationale este neconstitutionala si a declarat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, intrucat proiectul de lege se afla in proces de legiferare la Senat, in calitate de Camera decizionala.

Judecatorii au declarat demersul neconstitutional iar orice supozitie pare nefondata. Practic daca prin motivare, CCR ar lasa o portita de reluare a procedurii de asumare a Legii Educatiei, judecatorii s-ar decredibiliza iar cele doua acte ale aceleiasi institutii ar fi in contradictoriu.

Cea de-a doua solutie expusa de premierul Emil Boc partenerilor de Coalitie este adoptarea Legii Educatiei, in forma agreata de Guvern, in Comisia de Invatamant de la Senat. Practic, democrat-liberalii le-au spus partenerilor de Coalitie ca i-au trasat sarcina presedintelui Comisiei, Mihail Hardau sa adopte Legea Educatiei in varianta Guvernului, in maxim doua saptamani.

Varianta de rezerva pare la fel de imposibil de realizat ca si prima avand in vedere ca in Comisia de invatamant Opozitia detine majoritatea.

Potrivit surselor citate, UDMR nu a fost incantat de cele doua solutii oferite de premierul Emil Boc si a cerut garantii ca pana la sfarsitul lunii decembrie legile prioritare cerute de catre FMI sa fie adoptate: Legea Educatiei, Legea Pensiilor, Legea salarizarii unice si Legea bugetului de stat pe 2011.

Totodata, UDMR-ristii ar fi ridicat pretentii noi pentru portofoliile din Guvern. Pentru a ramane in continuare la guvernare, UDMR si-ar fi renegociat portofoliile cu premierul Emil Boc solicitand in plus Ministerul Justitiei sau cel al Telecomunicatilor. La schimbarea Executivului care se preconizeaza undeva la inceputul anului, udemeristii ar fi cerut de principiu un minister in plus mizand pe cel al Telecomunicatilor. Sursele citate sustin ca pe langa aceasta conditie impusa PDL-ului, UDMR va obtine si prioritate la distribuirea banilor in 2011 pentru ministerele si localitatile conduse de acestia.

In asteptarea motivarii Curtii Constitutionale, sedinta conducerii centrale a PDL a fost una formala fara a fi discutata vreo strategie pentru adoptarea legilor importante. Potrivit surselor democrat-liberale la sedinta s-a comunicat superficial liderilor de grup ca trebuie sa-si mobilizeze parlamentarii. Conducerea PDL mizeaza pe motivarea CCR si pe promisiunea UDMR-ului ca nu va parasi Guvernarea pana in decembrie.

La finalul sedintei, vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a confirmat discutiile din Coalitie: „asteptam motivarea judecatorilor si incercam sa urgentam aprobarea in Senat”.

„Domnul Hardau are un mandat extrem de important. In situatia in care motivarea CCR nu ne va permite sa ne asumam din nou raspunderea pe Legea educatiei, domnul Hardau are mandat ca in doua saptamani sa treaca legea prin Senatul Romaniei si, la cum il cunosc eu, se va ocupa de indeplinirea acestui mandat”, a explicat Boureanu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro