Sari direct la conținut

OFICIAL O nouă lege până în martie 2025: Sectorul construcțiilor va rămâne fără stimulente / Pragul la micro va scădea, legea insolvenței, modificată până în 2026, iar bugetarii vor avea sporurile plafonate

HotNews.ro
OFICIAL O nouă lege până în martie 2025: Sectorul construcțiilor va rămâne fără stimulente / Pragul la micro va scădea, legea insolvenței, modificată până în 2026, iar bugetarii vor avea sporurile plafonate
Bancnote de 100 lei și 100 euro Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Guvernul va informa Comisia Europeană că va adopta până în martie 2025 o lege prin care stimulentele fiscale din sectorul construcțiilor vor fi eliminate gradual. Informația se află în Planul Bugetar structural pe termen mediu ce urmează (PBSTM) să fie trimis săptămâna viitoare la Bruxelles.

Vezi intregul plan pregătit de autorități – click pentru a deschide

“Noua lege va modifica Codului Fiscal în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor. Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028”, spune documentul.

În acest moment, pentru salariile până în 10.000 de lei angajații din construcții sunt scutiți de impozit pe venit și de contribuția la Pilonul II de pensii.

Va fi redus pragul la microîntreprinderi

„Scopul reformei impozitării microîntreprinderilor potrivit jalonului 206 din PNRR este de a implementa măsurile necesare pentru a evita divizarea artificială a bazei de impozitare, revizuirea cotei de impunere, eliminarea deducerilor, dar și de a reduce gradual pragul de impozitare al taxării microîntreprinderilor în perioada 2025-2027”, spune documentul.

Măsurile au fost îndeplinite de către Guvernul României „cu excepția reducerii graduale a pragului de impozitare al taxării microîntreprinderilor, unde CE a transmis o suspendare parțială aferentă Cererii de plată nr. 3 din PNRR, urmând ca o decizie referitoare la reducerea graduală a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi să fie luată în Coaliția de Guvernare/Guvernul României până cel târziu în Q1 2025”.

Documentul menționează pragul de 88.500 euro care este, de fapt, cifra fiind recomandarea Băncii Mondiale. Tot acolo scrie că o decizie privind o reducere graduală până în 2027 va fi luată tot atunci (T1 2025).

În plus, apar două nou E-uri fiscale: e-Proprietate (care prin care vor fi majorate impozitele pe proprietate) și e-DU despre care documentul nu menționează decât numele.

Legea insolvenței va fi modificată

Până la finalul anului 2025, va fi actualizată legislația specifică insolvenței având ca obiectiv reducerea gap-ului de TVA, respectiv prin crearea cadrului legal de atragere a răspunderii pentru administratorii legali care prin modul de administrare introduc în mod voit în insolvență IMM –urile care datorează impozite și taxe și apoi în faliment IMM-urile care au raportul dintre datorii față de buget și activul total mai mari de 50%.

Banca Mondială va veni cu scenarii de reformă până în martie, iar Guvernul va alege ce să adopte în aprilie: de la TVA, la impozit pe venit

Scenariile de reformă fiscală elaborate de Banca Mondială vor avea în vedere:
a) actualizarea regulilor de impunere/ bazei de impozitare/ sistemului de facilități fiscale pentru impozitul pe profit;
b) în domeniul impozitului pe veniturile obținute de persoanele fizice și contribuțiile sociale obligatorii, va fi avută în vedere:
• revizuirea/ajustarea sistemului deducerilor personale specifice impozitului pe venit pentru perioada de prognoză 2025-2031;
• revizuirea/actualizarea sistemului de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale acordate la plata impozitului pe venit;
• revizuirea/reevaluarea reglementărilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale/excepțiilor/regulilor specifice în cazul contribuțiilor sociale obligatorii;
revizuirea/actualizarea prevederilor legale din domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA);
• revizuirea/actualizarea prevederilor privind sistemul de accizare pentru a asigura punerea acestuia în acord cu obiectivele stabilite potrivit jalonului 207 din PNRR;
• revizuirea mecanismului de impozitare pentru clădiri și terenuri, operaționalizarea în cadrul MF a structurii de specialitate dedicate implementării modelului de evaluare specific pentru impozitarea proprietăților imobiliare, precum și dezvoltarea și operaționalizarea Sistemului informatic pentru evaluarea proprietăților care fac obiectul impozitării proprietății.

Scenariile de reformă fiscală propuse de Banca Mondială, în Q1 2025, vor cuprinde un ansamblu de măsuri fiscale specifice, prezentându-se cel puțin două variante alternative din care autoritățile publice vor decide varianta care va fi implementată începând cu luna aprilie 2025.

O nouă structură la ANAF

Documentul vorbește și despre înființarea și operaționalizarea unei structuri specializate în cadrul ANAF pentru a realiza modele statistice și econometrice de analiză a datelor, cuantificarea gap-ului de impozite și taxe, analize statistice și alte categorii de activități specifice formată din: specialiști în IT, statisticieni, analiști financiari și alte categorii de specialiști necesari pentru punerea în aplicare a obiectivelor reformei.

Va fi dezvoltată structura de specialitată existentă în cadrul ANAF pentru a realiza analize de risc, prin atragerea de personal specializat, respectiv analiști de date. Termen: Q3 2025

Bugetarii vor avea sporuri plafonate

Guvernul va revizui coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare și va decide reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale.

De asemenea, va fi revizuit sistemul de acordare a sporurilor și va fi plafonată sumei sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel de ordonator principal de credite/autoritate de eliberare a creditelor.

Practic, se dorește reducerea graduală ca procent în PIB a cheltuielilor de personal de la nivelul de 9,3% din PIB în anul 2025 la 8,3% din PIB în anul 2031 “acest lucru fiind posibil printr-o puternică moderare a creșterii cheltuielilor de personal fără a depăși limitele de cheltuieli de personal care sunt prevăzute în plan pentru perioada de prognoză 2025-2031 precum și cu respectarea legislației privind responsabilitatea fiscal-bugetară, introducerea indicatorilor de performanță în domeniul salarizării, normativelor de cheltuieli, dar și prin restructurarea sistemului de facilități acordate anumitor categorii de personal din sectorul public”.

INTERVIURILE HotNews.ro