O nouă serie de numiri în ministere la miezul nopții: Teodor Dulceață și Nicolae Ivășchescu, doi abonați la funcții înalte / Revenirea lui Mădălin Voicu
Teodor Dulceață a fost numit de premierul Ciucă ca secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Practic, este o revenire pe această poziție a finului Noricăi Nicolai și apropiatului Grațielei Gavrilescu, după ce a mai ocupat această poziție în 2021. Și Nicolae Ivășchescu, un lider important al PDL, Mișcarea Populară și PMP nu a dus lipsă de funcții chiar în guvernul Orban.
Teodor Dulceață, finul Noricăi Nicolai, om cheie în Ministerul Mediului
”Începând cu data de 29 ianuarie 2022, domnul Teodor Dulceață, director adjunct la Direcția control din cadrul Departamentului pentru lupta antifraudă — DLAF, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru o perioadă de 6 luni.”, se arată în decizia premierului publicată joi noaptea în MOf.
Barna Tanczos, ministru UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, îl ”reevaluase” pe Teodor Dulceață, trecându-l pe acesta de la funcția de secretar general al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe postul de secretar general adjunct. Ulterior, Dulceață a ajuns director adjunct la Direcția control din cadrul Departamentului pentru lupta antifraudă — DLAF .
Însă, ceea ce se ştie mai puţin este faptul că Teodor Dulceaţă este nimeni altul decât finul fostei europarlamentare ALDE, Norica Nicolai, şi din această prostură a fost promovat în guvernarea Ponta la Corpul de Control al Guvernului.
După aceea, cariera lui Teodor Dulceaţă a fost legată de Grațiela Gavrilescu, el mergând ca secretar general la Relaţia cu Parlamentul și apoi la Ministerul Mediului.
Când a ajuns la Ministerul Mediului, Costel Alexe a vrut să aibă un alt secretar general, dar imediat l-a luat „valul” venit de la Graţiela Gavrilescu şi Norica Nicolai şi în final l-a acceptat pe Dulceaţă.
Practic, Costel Alexe era ministru doar pe hârtie, pentru că, în realitate, Teodor Dulceaţă era cel care conducea acest minister, scrie ziarul Puterea.
Nicolae Ivășchescu, cu facultate terminată la Bioterra la 34 de ani, dar doctor în științe miliatre (2008) la Universitatea Națională de Apărare
Ciucă l-a numit și pe Nicolae Ivășchescu ca secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Nicolae Ivășchescu, director al Direcției programe, proiecte, juridic, exercită, cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova,pentru o perioadă de 6 luni.”, se arată în decizia publicată în MOf.
- Nicolae Ivăşchescu a fost secretar de stat în Guvernul Boc şi, pentru o scurtă perioadă, ministru interimar al Muncii. El a preluat conducerea PMP Dâmbovița după fuziunea cu UNPR.
- În guvernul Orban, Ivășchescu a fost secretar de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Ulterior a fost eliberat de orban din functie si numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.
Nicolae Ivășchescu, cu diplomă luată la 34 de ani la Universitatea Bioterra, s-a remarcat pe vremea când a preluat ca interimar portofoliul de ministru al Muncii, în 2011, în locul lui Ioan Nelu Botiș, din poziția de secretar de stat PDL în cadrul aceluiași minister.
Ivășchescu este un jucător activ pe piața imobiliară (mai multe terenuri în Voluntari, Corbeanca, în Cornu şi la Predeal, cumpărate în perioada 2005-2007), având o avere însemnată, ajungând vicepreședinte al Mișcării Populare. A urmat PMP și noi funcții.
Potrivit CV-ului său Nicolae Ivășchescu a absolvit în 2001 la Bioterra București Ingineria și Managementul Agroturistic, in 2002 a făcut studii postuniversitare de marketing agricol și ecologic iar în perioada 2004-2008 a obținut mai multe diplome în domeniul studiilor de apărare incununate de un titlul de doctor in anul 2008 la Universitatea Națională de Apărare.
Ivăşchescu a fost, din 2001 până în 2010, director general la trei companii : SC Image Construct SRL, SC Real Leasing IFN SA Bucureşti, SC Ivy Company Impex SRL, Bucureşti, iar între 1986 şi 1992 a lucrat la societatea Semănătoarea.
Fostă șefă a Casei de Pensii, membră a partidului lui Dan Voiculescu, numită secretar de stat în Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea / Cine este Doina Pârcălabu
Domnica-Doina Pârcălabu, fost președinte al Casei Nationale de Pensii și membru al PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu,a fost numită secretar de stat în noul minister al Familiei condus de Gabriela Firea.
Domnica-Doina Pârcălabu a fost numită secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă, publicată joi seară în Monitorul Oficial.
Domnica-Doina Pârcălabu a fost președinte al Casei Naționale de Pensii în perioada ianuarie 2009 – mai 2012, fiind numită în funcție de Emil Boc și revocată de Victor Ponta.
Doina Pârcălabu este membru al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal). Ea s-a înscris în partidul fondat de Dan Voiculescu în iunie 2020, preluând conducerea Departamentului pentru Muncă și Protecție Socială, conform unui anunț postat atunci pe site-ul partidului.
Mădălin Voicu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii
Fostul deputat PSD Mădălin Voicu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Mădălin Voicu a mai fost de secretar de stat la Ministerul Culturii și în urmă cu cinci ani, în ianuarie 2017 fiind numit de premierul de atunci Sorin Grindeanu, acum vicepremier PSD în Guvernul Ciucă. A fost revocat din funcție în noiembrie 2019, după schimbarea guvernului PSD, de către noul prim-ministru liberal Ludovic Orban.
La momentul numirii sale ca secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale din guvernul PSD, fostul deputat social-democrat era urmărit penal în dosarul „Fraudă la Partida Romilor”, alături de un alt fost deputat, Nicolae Păun.
Mădălin Voicu a avut cinci mandate de deputat din partea PSD, în perioada 1996 – 2012.
Citește și:
- Mădălin Voicu, salvat de deputați „din simpatie” de la arestarea preventivă / Deputații au încuviințat doar reținerea lui Nicolae Păun. Votul pentru arestarea preventivă se amană, din lipsă de cvorum
- Nicolae Păun: Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg în arest preventiv. Dl Mădălin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, tre’ să stea acasă
Marius Zinca, un mic pas în spate
Marius Zinca a fost retrogradat de la funcția de secretar general al Ministerului Finanțelor la cea de secretar general adjunct al Ministerului Finanțelor, pentru o perioadă de 6 luni.
”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Marius Zinca, consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcției generale de inspecție economico-financiară, exercită, cu caracter temporar, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general adjunct al Ministerului Finanțelor, pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia publicată joi seara în MOf.