O saptamana dificila pentru oficialii Volksbank, BCR, Bancpost, Raiffeisen. Clientii nemultumiti organizeaza noi actiuni
Urmeaza o saptamana dificila pentru reprezentantii catorva banci locale (Volksbank, BCR, Bancpost, Raiffeisen Bank s.a.) in care acestia vor trebui sa faca fata unui alt val de nemultumiri venite dinspre clientii bancari care se simt “inselati” in continuare de institutiile de credit. BNR a fost si ea rugata sa intervina ca arbitru in acest conflict, intrucat supravegherea bancara tine de Banca Centrala. Sunt pregatite noi runde de intalniri cu avocatii, probabil si primele intalniri comune ale reprezentantilor grupurilor de discutii ale diferitelor banci, dar si iesiri in strada pentru sensibilizarea institutiilor cu atributii pe segmentul financiar.
- Volksbank- urmeaza 5 zile de negocieri
“Lipsa de implicare a BNR in raport cu practicile Volksbank ii revolta pe toti membrii grupului, care nu accepta faptul ca Banca Centrala nu intervine acolo unde instantele s-au pronuntat deja privind abuzurile unei banci din Romania si cum e posibil ca pe o speta deja transata in instanta sa trebuiasca sa dai banca comerciala in judecata pentru a-ti recastiga drepturile si demnitatea de client”, spun reprezentantii clientilor. Potrivit acestora, campania publicitara din presa prin care Volksbank anunta ca implementeaza OUG50/2010 si ii ruga pe clienti sa mearga sa semneze actele aditionale – cu clauze definite intr-o proprie interpretare- este privita ca o noua incercare a bancii de a modifica unele clauze, si de aceasta data in avantajul bancii. “In fapt, banca incearca sa treaca contractele cu dobanda fixa la una variabila. Pornind de la valorile mici ale indecsilor LIBOR si EURIBOR din prezent, banca incearca sa-si asigure o marja consistenta, cu mult mai mare decat cea existenta la contractele cu dobanda variabila, la momentul acordarii. In fapt, odata ce indecsii vor incepe sa creasca, ratele lunare vor exploda”, arata reprezentantii clientilor.
“Multe reclamatii ale clientilor provin din clauze formulate ambiguu, declarate ca fiind abuzive de catre instantele de judecata. S-a insistat pe modificarea acestor clauze in toate contractele, pentru a reusi sa mai detensionam situatia si sa rezolvam amiabil acele tipuri de probleme unde exista deja decizii ale instantelor. Cateva exemple privind aceste decizii ale instantelor ar fi: returnarea Comisionului de Rezerva Minima Obligatorie, returnarea sumelor rezultate din cresteri abuzive ale dobanzilor, eliminarea si returnarea Comisionului de Risc perceput abuziv. Conducerea VBR a raspuns ca va analiza aceste spete si ca in unele cazuri deja a operat returnari de sume catre clientii care au cerut acest lucru. O alta discutie a fost legata de modul de calcul al anuitatii si dobanzii, unde expertii grupului de clienti au identificat diferente intre formulele folosite si cele stipulate in contracte. Acestea au facut obiectul unei plangeri inaintate Bancii Nationale a Romaniei, alaturi de alte practici de raportare eronata la CRB si Biroul de Credit”, mai arata reprezentantii clientilor Volksbank.
Potrivit acestora, Volksbank are o intelegere „proprie” ce difera major atat fata de opinia juristilor din ANPC, cat si fata de opinia expertilor juristi ai grupului. „Ne referim la redenumirea Comisionului de Risc in Comision de Administrare Credit si la trecerea la dobanda variabila a contractelor care pana acum au avut dobanda fixa. Astfel, atat banca cat si reprezentantii grupului au agreat ca in urmatoarele 5 zile sa lucreze impreuna la o noua versiune a Actelor Aditionale”, mai spun acestia.
- BCR- A aparut „Manualul Clientului Nemultumit”
O alta institutie luata in “vizorul” clientilor este BCR- cea mai mare institutie locala de credit. Clientii, organizati tot prin intermediul Internetului, au pus la punct o strategie similara celei utilizate in cazul Volksbank, urmand ca probabil, cele doua grupuri sa isi armonizeze interesele comune si sa actioneze in viitor alaturi de membrii grupului Volksbank. Pentru a nu permite “infiltrari” in grup, organizatorii solicita noilor membri inscrisi o copie dupa contractul de credit pe care il au cu BCR si alta dupa buletin. Abia in urma acestui demers cei nou veniti vor primi informatii despre pasii urmatori. “Filtrul” a fost instaurat dupa ce o serie de clienti au sesizat ca unii “useri” ar putea fi oameni din BCR intrati in grup pentru a-i destabiliza.
Grupul a constituit si o baza interna de date in care se pot gasi diverse modele de documente trimise in timp de oficialii BCR, ca si alte resurse care ar putea fi folosite in procesul pe care doresc sa il intenteze bancii.
- Bancpost- in faza incipienta de organizare
“Eu mi-am propus sa astept sa vad ce ne propun ei si abia apoi sa reactionez. Cred ca nu si-au stabilit inca politica, au incercat marea cu degetul cu cativa „confrati” de creditare, au vazut reactii negative si s-au oprit. Pe de alta parte, asteptam pana spre finalul lunii si daca nu se intampla nimic trebuie sa actionam noi, sa nu ne trezim cu surprize – adica o sa trimit o cerere de informatii la BP in jurul datei de 20 septembrie.
Initiativa de a crea un grup ca sa dam in judecata, colectiv, BP, cred ca este prematura, BP nu a generalizat si nu a trimis noile acte aditionale la toti clientii si nu avem inca baza de care sa ne legam intr-o actiune in justitie.
Este evident insa ca BP nu ne va face nici un favor, sunt 90% convins ca trebuie sa generam o forma asociativa de genul Asociatia Clientilor Bancpost, prin care sa ne manifestam fata de banca – solicitare de concilere si apoi actiune in justitie”, scrie unul dintre clientii Bancpost pe forumul dedicat bancii.
- Raiffeisen Bank- intalnirea clientilor cu avocatii, luni la ora 13
Nici clientii nemultumiti ai Raiffeisen Bank nu vor sa lase ca lucrurile sa fie transate de oficialii institutiei de credit. Luni la ora 13 se vor intalni cu reprezentantii unei case de avocatura pe care ii contactasera inca de acum o saptamana si vor demara primii pasi pentru intentarea procesului impotriva bancii. Pe pagina lor de forum sunt schimbate opinii, raspunsuri ale oficialilor Raiffeisen la sesizarile clientilor, puncte de vedere transmise in timp de banca. In mod similar cu celelalte grupuri de discutii, pe forumul nemultumitilor Raiffeisen pot fi gasite modele de cereri, de notificari, exemplare din ofertele sau notificarile trimise de Raiffeisen. „Referitor la aspectele sesizate privind creditul imobiliar contractat la Raiffeisen Bank in data de 01.02.2007, in valoare de CHF, va comunicam urmatoarele: rata dobanzii pentru creditul detinut de dumneavoastra este revizuibila, aceasta putand fi modificata de catre banca in functie de evolutia pietei financiare si politica de creditare a bancii; in ceea ce priveste formula de calcul aferenta creditului dumneavoastra detinut la Raiffeisen Bank precizam faptul ca, la momentul la care a fost acordat creditul, legislatia nu prevedea ca dobanda variabila sa fie exprimata in functie de un indice de referinta verificabil (ca urmare, aceasta prevedere contextuala nu se supune ordonantei, in conditiile in care efectele legii nu se aplica retroactiv). In conformitate cu prevederile OUG 174, care au intrat in vigoare la data de 27.12.2008 si, ulterior, oferta bancii a fost adaptata conform cerintelor acesteia. Pentru orice alta situatie/aspect de clarificat sau daca aveti nevoie de anumite informatii suplimentare, va rugam sa nu ezitati sa ne contactati. Cu deosebita consideratie..”, se arata intr-un astfel de document publicat pe grupul clientilor Raiffeisen.
- Oficialii bancilor si cei ai BNR- mai degraba rezervati
Desi recunosc ca se confrunta cu o situatie in premiera pentru ei, oficialii bancilor nu doresc sa comenteze public demersul clientilor. Unii oficiali vorbesc despre vulnerabilitati ale sefilor diferitelor grupuri sau despre inconsistenta actiunilor pe care clientii vor sa le intenteze. „Nu exista nicaieri in legislatia romaneasca ceea ce vor sa faca ei”, a declarat pentru HotNews reprezentantul unei institutii de credit. La randul lor, bancherii sunt acuzati ca vor sa ii mituiasca fie pe avocati, fie presa, fie pe liderii grupurilor organizate pe Internet.
Nici din partea BNR, lucrurile nu sunt mai clare. Oficialii institutiei conduse de Mugur Isarescu evita sa transeze problemele ridicate de clientii care au depus notificari BNR, preferand o pozitie mai degraba favorabila bancilor, de teama riscului instabilitatii financiare.
Pana acum, grupurile reunite ale clientilor nemultumiti numara peste 5000 de oameni, dupa ce in urma cu circa 10 zile, numarul lor nu trecea de 2000.