Sari direct la conținut

„O ţară ospitalieră”. Uganda, soluția propusă de o ministră olandeză la problema solicitanţilor de azil respinşi

HotNews.ro
„O ţară ospitalieră”. Uganda, soluția propusă de o ministră olandeză la problema solicitanţilor de azil respinşi
Solicitanți de azil și refugiați, la centrul de înregistrare din Ter Apel, Olanda, 9 octombrie 2024. Sursa foto: RUT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

O ministră olandeză s-a referit miercuri la posibilitatea trimiterii în Uganda a solicitanţilor de azil respinşi, într-un moment în care guvernul de extremă dreapta a luat măsuri pentru limitarea imigraţiei, anunță canalul public NOS, potrivit AFP.

Aflată în vizită în această ţară din Africa de Est, ministra comerţului exterior şi a cooperării pentru dezvoltare, Reinette Klever, a discutat cu miniştrii ugandezi despre problema migraţiei, scrie Agerpres.

„Dorim să încetinim imigraţia şi este important ca solicitanţii de azil respinşi să se întoarcă în ţara lor de origine. Dar uneori treaba merge greu”, a declarat ministra Klever, pentru NOS.

„Avem o relaţie de lungă durată cu Uganda şi este o ţară ospitalieră”, a asigurat Reinette Klever, care face parte din Partidul Libertăţii (PVV), partidul de extremă-dreapta condus de parlamentarul anti-imigraţie Geert Wilders.

Întrebat despre aceste afirmaţii, Jeroen van Dommelen, un purtător de cuvânt al ministerului, a precizat, pentru AFP, că Reinette Klever „a discutat pe scurt despre o serie de posibilităţi de primire” în regiune, inclusiv în Uganda.

„Acest plan este încă în fazele sale incipiente”, a afirmat Jeroen van Dommelen, într-un e-mail.

Cabinetul olandez „trebuie să ancheteze mai întâi dorinţele Ugandei şi ale Olandei şi ceea ce este legal posibil şi de dorit”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

PVV, formațiunea condusă de Geert Wilders, a obţinut o victorie la alegerile de anul trecut, iar şeful său a promis „cea mai dură politică migratorie văzută vreodată” pentru a lupta împotriva a ceea ce el a numit „criza azilului” din Olanda.

Ţările UE au discutat săptămâna trecută despre o serie de modalităţi „inovatoare” de a creşte numărul expulzărilor migranţilor în situaţie neregulamentară şi solicitanţilor de azil respinşi, în special planuri controversate de a crea centre de returnare dedicate în afara UE.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro