Sari direct la conținut

O treime dintre oraseni nu renunta la electrocasnicele stricate, fie pentru ca nu stiu cum sa scape de ele, fie pentru ca spera sa le repare

HotNews.ro

O treime dintre orasenii din tara au in gospodarie electrocasnice nefunctionale, mai ales televizoare si frigidere vechi, dar nu renunta la ele fie pentru ca nu stiu cum sa faca asta, fie pentru ca spera sa le repare, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown la comanda ECOTIC si Recolamp. Totusi, chiar si cand renunta la un aparat, doar o zecime dintre oraseni il duc la reciclat, iar peste o treime il dau altei persoane care continua sa-l foloseasca. Romanilor la pasa foarte putin de efectele nocive pe care pastrarea unor aparate vechi le au asupra mediului si foarte putini stiu unde sunt punctele de colectare deseuri.

Studiul a fost realizat intre 12 si 16 septembrie in randul a 800 de oraseni cu varste intre 25 si 55 de ani. Obiectivul a fost aflarea atitudinii acestora fata de electronice si electrocasnice, dar si cunostintele despre modul in care acestea pot fi reciclate.

Asa cum era de asteptat, in peste 90% dintre case se gasesc frigidere, televizoare, aspiratoare si masini de spalat, desktop-urile si cuptoarele sunt nelipsite din peste doua treimi din gospodarii, imprimantele se gasesc in peste jumatate dintre locuinte, iar aerul conditionat in numai o cincime.

Cei 800 de respondenti au fost intrebati cand si-au cumparat electronicele si electrocasnicele, iar din raspunsuri a rezultat ca in medie au trecut patru ani de la achizitionarea televizorului, a frigiderului, a aspiratorului si a masinii de spalat. Si la desktop media a fost de patru ani, in timp ce la cuptorul cu microunde media a fost de 3,6 ani, la laptop 2,6 ani, iar la becurile economice, de 2,3 ani. In orice caz, peste 40% din cei intrebati au spus ca nu si-au cumparat niciun aparat electronic sau electrocasnic in ultimele 12 luni si o zecime au spus ca au beneficiat de reducere la cumpararea unui aparat nou fiindca l-au predat pe cel vechi.

O treime dintre cei intrebati au spus ca au in casa electrocasnice nefunctionale, marea majoritate a acestora fiind televizoare vechi si in procente mai mici frigidere, aspiratoare si fiare de calcat. Intrebati fiind de ce tin in casa aparate nefunctionale, cei mai multi au spus ca intentioneaza sa le repare, altii au spus ca nu stiu cum sa procedeze cu aceste aparate, in timp ce un procent semnificativ au spus ca nu au avut timp sa se ocupe de acele aparate. Daca ar fi sa renunte la aparatele nefunctionale, cei mai multi au spus ca ar face-o pentru protectia mediului, insa au venit si motive mai pragramatice precum dorinta de a elibera spatiul din casa sau faptul ca pot beneficia de reduceri la achizitia unui produs nou.

Valentin Negoita, seful ECOTIC, a atras atentia asupra faptului ca publicul nu este constient de pericolele ce deriva din pastrarea in locuinte a unor aparate nefunctionale. El a dat exemplu tuburile catodice din televizoarele vechi ce pot lasa 30 de ani substante poluante in sol, dar si freonul din frigiderele vechi care ataca stratul de ozon. „O baterie aruncata unde nu trebuie poate polua 4.000 de litri de apa”, spune el.

Pe scurt, marea majoritate a populatiei nu se preocupa de reciclare, nu colecteaza selectiv si nu stie unde se gasesc punctele de colectare deseuri, lucru destul de logic tinand cont ca aceste puncte sunt foarte putine din cauza ca autoritatile nu s-au preocupat de acest lucru. ECOTIC si Recolamp propun implicarea pe larg a scolilor in programele de colectare a DEE-urilor si deschiderea unor puncte de colectare langa acestea deoarece o astfel de masura ar avea impact urias dat fiind ca in tara sunt 14.000 de scoli la care sunt inscrisi trei milioane de elevi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro