”O veste pozitivă” despre Omicron: Valul de infecții din regiunea sud-africană unde a apărut varianta a trecut de vârf / Mult mai puține spitalizări și decese
Se pare că numărul cazurilor de COVID-19 a trecut de punctul culminant în provincia Gauteng din Africa de Sud, unul dintre primele locuri din lume în care a apărut varianta Omicron, iar impactul creșterii numărului de infecții a fost mai puțin grav decât în cazul valurilor anterioare, au declarat miercuri oamenii de știință, potrivit Reuters.
Cercetătorii de la Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) au declarat că, deși sunt necesare mai multe studii, datele din Africa de Sud – a cărei experiență este urmărită îndeaproape în întreaga lume – dau o „veste pozitivă” despre gravitatea variantei.
Gauteng, centrul comercial al Africii de Sud, unde se află unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi de pe continent și regiunea din țară în care a apărut Omicron, înregistrează în prezent o scădere a numărului de cazuri zilnice și a procentului de teste pozitive, a declarat Michelle Groome de la NICD în cadrul unei conferințe de presă.
„Într-adevăr, vedem că a persistat timp de o săptămână și că am depășit vârful în Gauteng”, a spus ea.
A existat o „stabilizare” în alte trei provincii – Limpopo, Nord-Vest și Mpumalanga, a adăugat ea, deși cazurile au continuat să crească în alte părți.
Groome a avertizat că o parte din numărul mai mic de cazuri s-ar putea datora unor niveluri mai scăzute de testare în timpul perioadei de vacanță.
Mult mai puține decese și spitalizări
Africa de Sud, care menține în prezent cel mai redus nivel dintr-un sistem de restricții pe cinci niveluri, în ciuda creșterii rapide a infecțiilor, monitorizează foarte atent ratele de spitalizare.
În timp ce acestea au crescut, ele au rămas până acum mult sub nivelurile înregistrate în timpul valurilor anterioare ale pandemiei, cu decese mai puține decât în trecut și cu persoane care au stat în spital pentru perioade mai scurte, a declarat Waasila Jassat de la NICD, avertizând totuși că datele relevante tind să întârzie.
Infectările din primele patru săptămâni ale celui de-al patrulea val de coronavirus, generat de Omicron, au crescut cu mult peste cele observate în cele trei valuri anterioare, au arătat datele NICD, dar proporția persoanelor internate în spital s-a situat la 5,7%, față de peste 13% în celelalte valuri.
Între timp, proporția persoanelor internate în spital care au decedat ulterior a scăzut la 5,6%, comparativ cu 19% sau mai mult în primul, al doilea sau al treilea val.
Aproximativ 87% dintre decesele cauzate de COVID-19 consemnate în Africa de Sud între 7 noiembrie și 18 decembrie au fost ale unor persoane nevaccinate sau care nu au fost vaccinate complet, au arătat datele.