Sari direct la conținut

Obiecte deosebite in muzeele din Romania si povestile lor

HotNews.ro
aparatul care a facut singurele fotografii ale Unirii din 1918, Foto: Muzeul National al Unirii din Alba Iulia
aparatul care a facut singurele fotografii ale Unirii din 1918, Foto: Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Aproximativ 130 de muzee vor putea fi vizitate pe teritoriul Romaniei sambata, 19 mai, in cadrul Noptii Europene a Muzeelor. La initiativa organizatorilor din Franta, publicul poate descoperi povestea ascunsa a unei selectii inedite de obiecte gazduite de muzee participante la a opta editie a evenimentului: aparatul cu care s-au realizat cele cinci fotografii ale Unirii din 1918, biroul la care este probabil sa fi fost redactat Memorandumul inaintat Curtii de la Viena, o masina zgomotoasa de carat gunoiul (folosita in Bucuresti la 1900), Sabia Cavalerului Ubul (castelanul orasului Caransebes) si altele.

Printre piesele care asteapta sa fie descoperite cu ocazia Noptii Muzeelor 2012 se numara obiecte uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie iesita din comun, interesante, cu o traditie in spate sau chiar cu detalii amuzante.

Ce obiecte deosebite pot fi vazute la Noaptea Muzeelor 2012, precum si pe internet:

  • La Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se afla, de exemplu, aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918;
  • Biroul Dr-lui Ioan Ratiu – la care este probabil sa fi fost redactat, in Turda, Memorandumul inaintat Curtii de la Viena – este o piesa de referinta a Muzeului de Istorie Turda.
  • O masina zgomotoasa de carat gunoiul, folosita in Bucuresti la 1900, a devenit o curiozitate adapostita de Muzeul National Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida”.
  • Tractorul Fordson, un produs al uzinelor Ford Motor Company (S.U.A.), care detine un motor cu aprindere prin scanteie si a fost achizitionat in jurul anului 1932 de catre Barbu Marius, profesor in Arad. Tractorul a trait o adevarata aventura pana sa fie achizitionat de Muzeul National al Agriculturii din Slobozia in 2001.
  • Muzeul de Mineralogie al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, prin povestea Pseudometeoritului Shirokovsky, ne atentioneaza ca trebuie sa ne ferim de falsuri, care pot cadea pana si din cer.
  • Imaginea simbolica a „Romaniei revolutionare” este descompusa de catre Muzeul National de Arta al Romaniei, care ne convinge astfel ca aceasta pictura este un adevarat puzzle, explicandu-ne insa si motivele, pe care va invitam sa le descoperiti.
  • Sabia Cavalerului Ubul, castelanul orasului Caransebes, ne poarta intr-o lume legendara din perioada lui Richard I (Inima de Leu). Muzeul Judetean Arges dezvaluie detalii despre colectionarii Aureliu si Lelia Popescu, care au fost nevoiti sa vanda pentru sume modice obiecte valoroase, printre care si o harta a Peninsulei Balcanice, datata 1584.
  • Muzeul Judetean Ialomita ne prezinta un obiect valoros, declarat piesa de tezaur: Rhytonul descoperit in zona sacra a davei getice de la Piscul Crasani (jud. Ialomita), modelat in forma de corn si datand din sec. I i.Hr.
  • Una dintre cele mai vechi ocupatii a locuitorilor Dobrogei este reprezentata la Muzeul National al Taranului Roman, prin Vintirul folosit la pescuit in apele cu adancimi mici; dar cine si-ar putea imagina ca un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire?
  • Muzeul Olteniei Craiova dezvaluie povestea unui obiect din ceramica, restaurat din 22 bucati de dimensiuni variabile – o reconstituire plina de maiestrie, care a redat forma initiala a vasului de nunta.

Aceste obiecte si povestile acestora pot fi accesate pe site-ul noapteamuzeelor.ro.

Vezi si programele muzeelor participante la Noaptea Muzeelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro