Oficial militar al SUA: Retragerea fortelor armate ale Romaniei nu inseamna retragere totala din Irak
Retragerea militarilor romani din Irak nu inseamna ca Romania nu va continua sa participe la efortul international impotriva organizatiilor teroriste.
Aceasta este declaratia generalului de brigada Robert Holmes, adjunctul directorului de operatii din cadrul Comandamentului de lupta unificat al SUA (CENTCOM), care a raspuns la o intrebare legata de pozitia Statelor Unite fata de o eventuala retragere a trupelor romane de pe frontul irakian.
„Contributia unei natiuni este deseori alta decat cea militara”, a afirmat generalul american, care a mentionat ca sefii CENTCOM se afla in permanenta legatura cu inaltii responsabili militari de la Bucuresti.
„Atunci cand un stat, din diferite motive, afirma ca nu mai poate angaja instrumentele militare ale puterii, salutam nu doar aceasta putere militara, ci coalitia tuturor instrumentelor de putere”, a precizat generalul Holmes.
Ofiterul american a elogiat participarea Romaniei la operatiunile militare din Irak si Afganistan. „Privim coalitia de tari aliate ca pe o echipa de parteneri foarte decisi si importanti, asa incat am salutat prezenta romanilor si vom continua sa o facem”, a sustinut generalul Holmes.
In acest context, ofiterul american a vorbit despre „efortul de echipa” pe care trupe din diferite tari il fac in Irak si Afganistan unde se comporta foarte bine. „Ceea ce gasesti intr-o echipa e ca fiecare aduce ceva care sporeste valoarea lucrului facut de echipa”, a afirmat Holmes.
Militarul american a afirmat ca, in multe situatii, soldatii din tarile partenere actioneaza mult mai bine decat soldatii din Statele Unite, mentionand aici o parte din operatiunile umanitare sau relatiile intre comunitati din zonele de conflict.
In ceea ce priveste razboiul din Irak, adjunctul CENTCOM a afirmat ca dezbaterile de la Washington pe marginea conflictului nu afecteaza moralul trupelor americane.
„Inregistram progrese in Irak”, a declarat generalul american, care insa a recunoscut ca “exista violenta” si ca doar solutia militara, fara eforturi diplomatice, economice, sociale si culturale, nu va aduce sucesul in regiune.