Oficiali americani: "Statele Unite nu au avut un partener mai bun decat Romania" / "Rachetele intercontinentale ale Rusiei nu pot fi tehnic contracarate de scutul antiracheta de la Deveselu. Conform tratatelor, Rusia nu ar trebui sa detina rachete balistice intermediare"
„Statele Unite nu au avut un partener mai bun decat Romania”, a declarat miercuri Frank Rose, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, Verificarea si Conformitatea Armamentelor, inainte de operationalizarea efectiva a bazei de la Deveselu si a componentei din Romania a scutului antiracheta al NATO. Oficialii americani au tinut sa sublinieze de mai multe oric ca sistemul nu este indreptate impotriva Rusiei si, tehnic, nici nu ar putea face fata capacitatilor strategice si intercontinentale ale Rusiei. Frank Rose a precizat totusi Rusia nu ar trebui sa detina rachete baslitice cu raza intermediara, intre 500 si 5.500 de km, conform tratatelor in vigoare.
Operationalizarea sistemului antiracheta din baza de la Deveselu, judetul Olt ,care va avea loc joi, intareste pozitia strategica a Romaniei si implineste obiectivul de varf al parteneriatului strategic cu Statele Unite, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Daniel Ionita.
Alaturi de el, la o conferinta de presa cu jurnalisti din toata Europa si Statele Unite pe tema sistemului antiracheta au fost prezenti Frank Rose, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Controlul, Verificarea si Conformitatea Armamentelor si Douglas Lute, reprezentant permanent al SUA la NATO.
„Statele Unite nu au avut un partener mai bun decat Romania, fie ca a fost vorba de negocierea acordului sau implementarea lui. Ne-au ajutat sa ducem acest sistem de la concept la realitate, in timpul si bugetul pe care ni l-am propus”, a declarat Rose.
„Rusia si-a manifestat ingrijorarea ca sistemul anti-racheta este indreptat impotriva ei. Nimic nu e mai departe de adevar. Sistemul nu e conceput si nu e capabil tehnic sa ameninte capacitatile strategice ale Rusiei”, a spus Rose facand referire la rachetel intercontinentale pe care Rusia le detine.
Potrivit oficialilor americani, NATO si SUA au explicat acest lucru autoritatilor ruse multi ani la rand, insa Rusia a renuntat unilateral in 2013 la orice dialog de cooperare pe acest subiect.
„Baza de la Deveselu si sistemul antiracheta nu e o investitie pe termen scurt”, a declarat Douglas Lute. „Operationalizarea bazei ce va avea loc joi a inceput de fapt in 2010, la summitul de la Lisabona. Baza de la Deveselu este gandita sa lucreze cu toate celelalte componente din sistem, din Turcia, din Spania, din Polonia si implica toate cele 28 de state membre NATO”, a spus Lute.
Pe parcursul discutiilor, subiectul Rusia si ingrijorarile transmise de la Mosova cu privire la operationalizarea scutului antiracheta au fost cele mai ridicate de catre jurnalistii straini. Reprezentantii SUA au reiterat ca sistemul nu poate tehnic sa faca fata unei amenintari din partea Rusiei, in special daca vorbim de rachete balistice intercontinentale.
„E o provocare foarte dificila sa incerci sa faci fata tehnologiilor avansate ale Rusiei. Sistemul nostru antirachete balistice nu are capacitatea sa faca fata unei astfel de amenintari, iar in plus Rusia dispune de un numar foarte mare de rechete”, a mai explicat Frank Rose.
Rose a detaliat ca sistemul antiracheta nu poate contracara rachetele intercontinetale, de mare distanta, ale Rusiei, iar tratatele in vigoare interzic – in teorie – ca Rusia sa detina rachete balistice intermediare, conventionale sau nucleare.
„Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare spune ca Statele Unite si Rusia nu pot sa dezvolte, sa testeze si sa operationalizeze rachete nucleare sau conventionale lansate de la sol, cu raza scurta si medie de actiune, intre 500 si 5.500 de km. Statele Unite a notificat oficial in iulie 2014 ca Rusia a incalcat acest tratat pentru ca au testat astfel de sisteme balistice. Au voie sa aiba rachete doar cu o raza sub 500 km. Rusia nu ar trebui sa aiba rachete intermediare, intre 500 si 5.500 de km”, a spus Rose.
Pe de alta parte, Rose, ce a fost si liderul echipei de nogociere pe problema amplasarii scutului antiracheta in Romania, sustine ca sistemul este gandit sa protejeze spatiul euro-atlantic de amenintari balistice provenite din zona orientului mijlociu.
„Iranul continua sa dezvolte, sa testeze si sa puna in functiune o gama larga de rachete cu raza scurta si medie de actiune ce pot atinge parti din Europa, inclusiv mare parte din teritoriul Romania. In plus, Iranul continua sa dezvolte tehnologia de lansare in spatiu ceea ce poate fi usor transformat intr-o capacitate pentru rachetele balistice”, a mai spus Rose.