Sari direct la conținut

Oficiali RADET: Persoanele care au centrale de apartament ar putea plati o taxa de poluare

HotNews.ro
Grafic RADET vs centrale termice de apartament, Foto: Hotnews
Grafic RADET vs centrale termice de apartament, Foto: Hotnews

Introducerea unei taxe de mediu pentru centrala de apartament este inevitabila, au declarat miercuri oficialii RADET, in cadrul unei conferinte de presa. Contactat de HotNews.ro, seful consiliului de administratie al RADET spune ca aceasta taxa este deocamdata la nivel de discutie, neexistand un proiect de lege in acest sens, insa pe principiul „poluatorul plateste” o taxa de mediu va fi impusa si la centralele termice de apartament.

„Exista o discutie in acest sens in mai multe medii. Nu pune RADET aceasta taxa, fiindca nu are treaba, dar se discuta despre introducerea ei. In Bucuresti avem 400.000 de centrale termice de apartament. Daca vrem sa reducem amprenta de CO2 trebuie sa taxam toti poluatorii. Emisiile de la o centrala termica pe an sunt echivalente cu emisiile de la o masina cu mortor de 1.000 cm cubi. CET-urile deja platesc taxe in acest sens”, a explicat Gabriel Dumitrascu pentru HotNews.ro.

Miercuri, RADET a prezentat o comparatuie intre costurile generate de centrala termica de apartament si sistemul centralizat de incalzire. Printre avantajele racordarii la sistemul centralizat s-au enumerat:

– este sigur si are durata de viata de peste 30 de ani;

– este independent din punct de vedere al combustibilului folosit;

– lipsesc accizele de mediu;

– este ecologic si mai putin agresiv din punct de vedere al protectiei mediului;

In ceea ce priveste costurie aferente centralei de apartament s-au enumerat:

– costul gigacaloriei intr-un apartament de doua camere, racordat la RADET, este de 164 lei (pret subventionat la populatie cu circa 50%), in timp ce pentru un apartament cu centrala pe gaze naturale este de 355 lei;

– necesita supraveghere permanenta si nu prezinta siguranta in exploatare, existand riscul de explozie

– are durata de viata limitata, circa 10 ani;

– nu respecta gradul de noxe eliberate in atmosfera si consecinta va fi iminenta introducere a platii taxei de mediu;

Totusi, serviciile din ce in ce mai proaste oferite de RADET, avarii dese, apa calda la temperatura nepotrivita, lipsa independentei, au determinat mai multi bucuresteni s arenunte din 1990 incoace la sistemul centralizat de incalzire. In plus, exista foarte multe zone din bucuresti care nu sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire (zonele de case) si care nu au alternativa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro