Olanda: Miliarde de euro pentru lupta împotriva încălzirii globale și construirea de centrale nucleare
După mai bine de nouă luni de negocieri, liderii de partid din viitoarea coaliție olandeză au prezentat miercuri un ambițios acord guvernamental, care include miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice și construirea a două noi centrale nucleare, scrie AFP.
VVD de centru-dreapta a lui Mark Rutte, D66 de centru-stânga, CDA de centru-dreapta și Christen Unie (conservatori) au încheiat luni acordul care îi va permite premierului să aibă un al patrulea mandat.
Textul, considerat „ambițios” de observatori, include o extindere a serviciului gratuit de îngrijire a copiilor, 35 de miliarde de euro investiții în următorii zece ani pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și construirea a circa 100.000 de case noi în fiecare an.
Acordul prevede, de asemenea, crearea a două noi centrale nucleare, în special pentru a limita dependența țării de importurile de gaze. Centrala nucleară de la Borsele, singura care funcționează în țară, este de așteptat să rămână deschisă mai mult timp.
Ar trebui revizuită și legea climei cu obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% în 2030 față de 1990, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene. Acordul adoptat în 2019 a urmărit reducerea emisiilor cu 49%.
Următorul guvern dorește, de asemenea, să reducă în continuare cheltuielile cu sănătatea în următorii ani, ceea ce a fost puternic criticat de opoziție.
Negocierile, care au început după alegerile generale de la mijlocul lunii martie, au durat 271 de zile, un nou record pentru Olanda după 225 de zile fără guvern în 2017, dar încă departe de recordul belgian de 541 de zile fără guvern în funcție.
Guvernul lui Mark Rutte, prim-ministru din octombrie 2010, a demisionat din ianuarie din cauza unui scandal legat de alocațiile familiale, dar continuă să gestioneze treburile de zi cu zi.