Sari direct la conținut

Oligarhul Suleiman Kerimov procura tehnologie pentru războiul Rusiei în Ucraina

HotNews.ro
Suleiman Kerimov, Foto: Profimedia Images
Suleiman Kerimov, Foto: Profimedia Images

Statele Unite ale Americii au anunţat, luni, noi sancţiuni care vizează o reţea transnaţională care a încearcat să procure tehnologie pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian şi CNN.

Sancţiunile vizează 14 persoane şi 28 de entităţi, inclusiv membri ai familiei oligarhului rus Suleiman Kerimov – care deja figura pe „lista neagră” -, precum şi persoane care ar fi lucrat intermediari financiari în reţeaua lui Kerimov, citează news.ro

Potrivit CNN, este vorba, printre altele, de patru companii imobiliare franceze care aparţin uneia dintre fiicele lui Kerimov şi de preşedintele acestor companii imobiliare, de firma cu sediul în Elveţia aparţinând persoanei respective, de nepotul lui Kerimov şi firma sa cu sediul în Emiratele Arabe Unite, dar şi de cetăţeanul elveţian Alexander-Walter Studhalter, care „ar fi spălat sume importante de bani în numele lui Kerimov”, precum şi de cei doi fii ai lui Studhalter.

Departamentul de Trezorerie al SUA a trecut pe lista neagră şi compania rusă Milandr, producătoare de componente microelectronice, care ar face parte din structura militară de cercetare şi dezvoltare a Moscovei.

O altă firmă sancţionată este Milur Electronics, cu sediul în Armenia. Pe lista sancţiunilor figurează şi Mihail Ilici Pavliuk, directorul general al Milandr şi Milur Electronics.

Sharp Edge Engineering Inc., “o firmă-paravan cu sediul în Taiwan folosită pentru a achiziţiona componente microelectronice de la companii asiatice”, care a fost folosită de angajaţii Milandr “pentru a procura echipamente”, se regăseşte de asemenea pe lista de sancţiuni.

Rusul Murat Magomedovici Aliev şi cele cinci întreprinderi asociate cu acesta este un alt oligarh sancţionat în acest caz.

”Statele Unite vor continua să perturbe lanţurile de aprovizionare militară ale Rusiei şi să impună un cost ridicat pentru cei care îl ajută pe preşedintele Putin, precum şi pentru toţi cei care susţin brutalitatea Rusiei împotriva vecinului său (n.r. Ucraina)”, a afirmat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-un comunicat.

Departamentul de Comerţ al SUA a interzis exporturile de componente de fabricaţie americană şi de tehnologie americană care au fost utilizate în fabricarea unora dintre echipamentele militare ale Rusiei. În plus, Washingtonul a impus sancţiuni marilor companii industriale militare din Rusia, potrivit News.ro.

Washingtonul i-a înghețat peste un miliard de dolari din active lui Kerimov

La 1 iulie, Trezoreria americană a anunțat că îngheață activele de peste 1 miliard de dolari ale unei companii cu sediul în SUA controlate de oligarhul și politicianul rus Suleiman Kerimov, care a fost deja sancționat de Washington, potrivit AFP.

O anchetă a autorităților americane “a dezvăluit că Kerimov a folosit o serie complexă de structuri juridice și de paravan pentru a-și ascunde interesele în Heritage Trust”, o companie cu sediul în Delaware (estul Statelor Unite), a precizat Trezoreria într-un comunicat.

Kerimov, unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Miliardarul a fost sancționat în 2018 de Statele Unite pentru presupusă spălare de bani și se numără acum printre oligarhii ruși sancționați de mai multe țări și de Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Originar din republica rusă Daghestan din Caucaz, Suleiman Kerimov a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume după căderea Uniunii Sovietice. Familia sa controlează unul dintre giganții mineritului aurifer: Polyus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro