Sari direct la conținut

Olimp, ghetoul in care strazile sint pavate cu mocheta

HotNews.ro

Un batran si-a intins la poarta si pe langa zidurile gardului bucati de mocheta si linoleum peste noroaie. Iar parintii sunt nevoiti sa isi ia copiii in spate, sa-i treaca peste balti, ca sa ajunga la scoala.

Desi problema este cunoscuta de mai bine de 20 de ani, autoritatile si-au gasit timp sa o rezolve abia acum. Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca in luna aprilie a anului viitor lucrarile de canalizare vor fi finalizate.

Strazile Buceag, Penes Curcanul, Nucului par desprinse din alta epoca

Strada Nucului, o vale sapata intre blocurile de beton de pe strada Mihai Bravu, este cea mai afectata din cartierul Olimp. Are o mana de case si tot atatia locuitori. Strada uitata de timp aduna toate noroaiele din strazile vecine, gramezile de pet-uri si gunoaie menajere, care nu-si gasesc locul in tomberoane pentru ca acestea nu exista.

Multi dintre batranii locului, atatia cat au mai ramas, s-au nascut cu ochii in noroaie. Isi amintesc ca in copilaria lor strada Nucului era numai o gradina cat vedeai cu ochii. Gradini si zarzavagii, atat. Pentru ca era o zona mlastinoasa, stuful, salciile si trestiile cresteau in voia cea buna. Astazi, lucrurile nu s-au schimbat cu mult.

“Eu am 59 de ani. M-am nascut pe strada Nucului. Pe strada asta, in zona caselor, nu a fost niciodata canalizare. Am avut niste neamuri, au fost evacuati pe timpul lui Ceausescu, din cauza apei. Erau considerati sinistrati”, povesteste Traian Barbeli, in timp ce coboara panta care se arcuieste abrupt de la blocuri pana in strada amaratilor.

Case de chirpici cu acoperisuri sparte sau pe jumatate lipsa se ingramadesc una intr-alta parca sa se incalzeasca. E frig.

Barbeli gesticuleaza insistent: “Oamenii de aici se chinuiesc cand vin ploile mari. Unde-i usa aia, acolo sta un prieten de-al meu. Cand ploua, se umple toata bucataria cu apa, dorm toti cu cizme de cauciuc la capul patului. Pe langa ca e apa, mai si miroase ingrozitor. E groaznic. Si oamenii de aici si-au facut-o cu mana lor, pentru ca au acceptat sa-si traga apa fara sa fie canalizare.

Apoi, ce se deverseaza de la blocurile de sus, de la toalete, bucatarii, se colecteaza aici, pe strada”.

“Ne luam copiii in spate, ca sa-i ducem la uscat, in strada, sa mearga la scoala”

Traian Barbeli arunca cuvintele la foc automat, in mijlocul unei ulite inguste, cu multe balti, exact in fata portii lui Marian Dinca, un localnic care si-a intins la poarta si pe langa zidurile gardului bucati de mocheta si linoleum peste noroaie.

Dinca locuieste pe strada Nucului din ’90, este florar si spune ca “mochetele sunt puse ca sa nu mai calcam in noroi, nu mai putem sa mai intram. Sunt serpi, broaste, e infectie de gunoi. Au venit de la Primarie, au masurat, au promis ca fac. Asa ne tine de trei – patru ani la rand. Cand ploua avem apa pana la jumate in curte. Avem noroc cu pompierii ca vin si ne mai trag apa din curti.

Lumea aduna linoleuri, cartoane, ce nu le mai trebuie pe langa casa, ca sa traga apa”.

Cativa caini slabi si-au gasit culcus pe o saltea jegoasa, la zece metri de casa lui Dinca. Stau toti gramada si isi ridica din cand in cand capetele sa vada cine mai vine, cine mai pleaca. Rar se vede cate un om.

“Cand ploua, noi iesim in cizme afara si pantofii ni-i luam la colt in picioare. Trebuie sa luam copiii in spate, ca sa-i ducem la uscat, in strada, sa mearga la scoala. Si suntem in centrul Bucurestiului, in Mihai Bravu. De la statia de metrou pana aici e mai putin de un kilometru. Eu spun ca aici, in strada Nucului, intrarea Fumaritei, e tinutul uitat de timp”, spune Dinca florarul.

O batrana sprijinita intr-un bat intra in vorba: “Vara nu putem sta de miros, ca nu e canalizare”.

Louis Said Henein, proprietarul unui magazin din strada Mihai Bravu, isi destainuie necazul intr-o romana-araba usor de descifrat: “E o zona uitata de Dumnezeu. A facut primarul sectorului 3 o treaba atat de frumoasa, de nu stiu care e treaba cu zona asta, Mihai Bravu. Nu avem canalizare, e noroi. Daca ia foc in spate, pompierii nu pe unde sa intre, nu exista acces”.

“Facem toate eforturile. Lucrarile vor fi gata anul viitor”

Reprezentantii Primariei Capitalei sustin ca au inceput inca de anul trecut lucrarile de racordare a zonei la sistemul de canalizare si ca se fac toate eforturile pentru finalizarea acestora anul viitor.

“In principiu, Proiectul <> ar trebui sa se termine in aprilie 2008, dar in Romania e mai greu. Facem toate eforturile. Trebuie sa se inteleaga ca e vorba de un bazin hidrografic care necesita timp, nu fac cum vreau eu.

Ceea ce trebuie inteles este ca pentru prima data in 40 de ani se incearca sa se faca ceva in acea zona defavorizata”, spune Razvan Murgeanu, viceprimar la Primaria Capitalei.

Liviu Negoita, primarul sectorului 3, in a carui carca oamenii arunca toata vina pentru conditiile insalubre in care traiesc, sustine ca nu e responsabil pentru ceea ce se intampla in cartierul Olimpia si ca cele 46 de strazi fara apa si canalizare vor fi gata pana anul viitor.

“Am facut tot ce s-a putut pentru oamenii astia amarati. Cartierul Olimpia este o zona defavorizata, oamenii au case de chirpici si stiu ce inseamna o astfel de casa cand vin ploile mari. De zeci de ani nu s-a facut nimic, oamenii aia au avut parte doar de promisiuni.

In sectorul 3 sunt 46 de strazi fara apa si canalizare care se afla in gospodarirea Primariei, si care pana in primavara, va dau cuvantul meu, ca vor fi gata”.

Cartierul Olimp nu este singura zona a Capitalei in care oamenii nu au canalizari, apa curenta si drumuri asfaltate. In Bucuresti exista peste o mie de strazi cu astfel de probleme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro