Sari direct la conținut

OMS confirmă: Multe tratamente monoclonale nu vor funcționa împotriva Omicron, iar cei vaccinaţi sau cei trecuţi prin boală se pot infecta

HotNews.ro
OMS, Foto: Profimedia Images
OMS, Foto: Profimedia Images

OMS a confirmat luni evidenţa clară că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron, iar multe dintre tratamentele monoclonale nu vor funcționa împotriva acestei variante de coronavirus, relatează Reuters.

”Cel mai probabil persoanele vaccinate sau recuperate de COVID-19 să fie infectate sau reinfectate”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Soumya Swaminathan, cercetătoare șefă la OMS, a spus că Omicron a evitat cu succes unele răspunsuri imunitare, ceea ce înseamnă că programele de rapel care sunt lansate în multe țări ar trebui să vizeze persoanele cu sisteme imunitare mai slabe.

Omicron pare să fie mai bună la evitarea anticorpilor generați de unele vaccinuri COVID-19, dar există și alte forme de imunitate care pot preveni infecțiile și bolile, au spus oficialii OMS.

„Nu credem că toate vaccinurile vor deveni complet ineficiente”, a spus Swaminathan.

Expertul OMS Abdi Mahamud a adăugat: „Deși observăm o reducere a anticorpilor de neutralizare, aproape toate datele arată că celulele T rămân intacte, asta este ceea ce avem nevoie cu adevărat”.

Există speranțe că celulele T, al doilea pilon al unui răspuns imun, pot preveni bolile severe atacând celulele umane infectate.

Swaminathan, referindu-se la un tratament pentru persoanele bolnave de Covid, a spus: „Desigur că există o provocare, multe dintre tratamentele monoclonale nu vor funcționa cu Omicron”. Ea nu a dat detalii.

Pe baza testelor preliminare de laborator efectuate în Germania, doar unul dintre aceste cocktail-uri de anticorpi, Sotrovimab (sau Xevudy, un nume comercial folosit și de EMA) produs în Italia de Vir Biotechnology și GlaxoSmithKline (GSK) este capabil să contracareze Omicron. Un alt medicament numit DZIF-10c pare să acționeze și împotriva noii variante, dar experimentarea sa este încă în faza 1-2, în timp ce Sotrovimab este deja utilizat și în Italia (și se dezvoltă o versiune intramusculară care, cel puțin în teorie, nu ar necesita spitalizarea pentru administrare).

Cercetătorii germani de la Universitatea din Köln au descoperit că terapiile anti-Covid dezvoltate de Eli Lilly și Regeneron își pierd mult din eficacitate atunci când sunt expuse în laborator la varianta Omicron.

„Activitatea de neutralizare a diverșilor anticorpi monoclonali este puternic influențată de varianta Omicron și acest lucru va limita opțiunile de tratament”, au decretat oamenii de știință germani. Un alt grup de cercetători de la Goettingen a ajuns la concluzii similare și a declarat că, cocktailul de anticorpi Eli Lilly nu a reușit să inhibe intrarea Omicron în celulele umane, iar Ronapreve, produs de Regeneron, s-a dovedit a fi ineficient împotriva variantei. Şi în acest studiu, doar Sotrovimabul produs de GSK a rămas activ împotriva variantei Omicron.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro