Sari direct la conținut

OMV, interesata de Romgaz

Evenimentul Zilei

Compania nationala nu este insa de vanzare, iar austriecii se vor concentra pe preluarea maghiarilor de la MOL. Achizitionarea Rompetrol (75a) de catre KazMunaiGaz din Kazahstan cu un pret estimat de 2,7 miliarde dolari nu a speriat compania OMV.

„Aceasta tranzactie nu ne-a stricat deloc planurile si nu vad niciun motiv pentru care ne-ar ingrijora”, a spus Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele executiv al OMV, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”.

„Nu ne pasa ce face Rompetrol”

Aflati in mijlocul disputei privind preluarea companiei maghiare MOL, austriecii de la OMV – cea mai puternica companie petroliera din Europa Centrala si de Est – spun ca tendinta „achizitiilor” pe aceasta piata va continua cel putin in urmatorii cinci ani.

„Nu ne pasa ce face Rompetrol, pentru ca ei exporta petrolul prelucrat in rafinarie catre Mediterana sau Turcia, in timp ce noi vindem produsele in Romania”, a spus, pentru EVZ, Helmut Langanger, directorul OMV pe Rafinare si Productie.

El a adaugat ca, desi KazMunaiGaz este o companie „foarte buna”, nu poate fi un competitor pentru OMV-Petrom in Romania, mai ales ca intentia KMG de a iesi din spatiul sovietic era deja anuntata.

Cat priveste „expansiunea” Rompetrol, prin preluarea companiei NIS din Serbia, sefii OMV par dezinteresati: „Sa o ia Patriciu, daca va plati mai mult, asa cum a spus ca va lua de fata cu OMV, deoarece pentru noi NIS nu inseamna foarte mult”, a spus Langanger.

Pe de alta parte, Ruttenstorfer spune ca, „in Serbia, deocamdata nu sunt conditii pentru a ne arata interesul, deoarece guvernul de acolo inca nu a stabilit termenii privatizarii companiei NIS”. El i-a amintit lui Dinu Patriciu ca „nu doar Rompetrol este interesat de aceasta privatizare, ci si grecii, MOL, sau rusii (Gazprom – n.r.)”.

Kazahii au mana libera

Comisia Europeana nu are niciun motiv de ingrijorare in legatura cu tranzactia dintre Rompetrol si KazMunaiGaz, a declarat la Viena Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie. Astfel, Comisia a dat girul tranzactiei dintre cele doua companii, desi nu a facut-o in mod formal pana acum.

„KazMunaiGaz este o companie profesionista, care are petrol si este un furnizor pentru Europa”, a spus Piebalgs la intalnirea organizata de OMV. Conform legislatiei comunitare, tranzactia trebuie aprobata de CE in termen de 30 de zile pana la patru luni dupa finalizarea acesteia. Tranzactia a fost parafata pe 27 august.

OMV se concentreaza pe MOL

Planurile de achizitie ale OMV in regiune se concentreaza acum pe MOL, dar Langanger a spus ca in Romania ar mai fi o companie interesanta pentru preluare: Romgaz. Aceasta nu este insa de vanzare.

Investitiile OMV in Romania vor fi de un miliard de euro anual; numai pentru exploatare si productie, austriecii vor investi 800 de milioane. Ei pregatesc modernizarea a 5.000 de sonde si a Rafinariei Petrobrazi care poate absorbi un miliard de euro pana in 2010, au spus membrii boardului.

„E un potential imens de petrol si gaze in tara voastra si abia peste 50 de ani ne putem gandi la diminuarea resurselor”, ne-a spus Ruttenstorfer, adaugand ca investitiile in energie regenerabila ale OMV trebuie sa fie avantajoase economic pentru ca „nu ne putem perimte sa ne pierdem banii”.

de Catalin Balan

integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro