Sari direct la conținut

OMV participa la construirea unui terminal GNL in Rotterdam 

HotNews.ro

OMV Aktiengesellschaft, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa Centrala, a achizitionat cinci la suta dintr-un proiect de realizare a unui terminal de gaze naturale lichefiate in Rotterdam. Terminalul ar fi gata in anul 2011.

OMV, DONG Energy (Danemarka) si Essent (Olanda) vor achizitiona fiecare cite un pachet de cinci la suta actiuni din proiectul terminalului Gate, detinut de un consortiu format din N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) si Koninklijke Vopak N.V. (Vopak).

Partenerii au anuntat marti ca a fost luata decizia finala de investitie in vederea construirii terminalului pentru import de GNL in Rotterdam. Se prefigureaza ca terminalul va fi operational in a doua jumatate a anului 2011, consortiul totale ale proiectului terminalului GNL fiind estimate la circa 800 milioane euro. „Investitiile noastre in domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) si in conducte reprezinta componente importante in realizarea strategiei noastre de dezvoltare. in anul 2006 importul de GNL din Europa a reprezentat 11 la suta din piata totala de gaze.

Capacitatea de regazeificare se va dubla pina in anul 2010. Pe termen lung, GNL vor reprezenta 25 la suta din furnizarea in Uniunea Europeana. in cadrul dezvoltarii pietelor energetice europene, importanta gazelor naturale creste constant, reprezentind o punte pentru un viitor sigur”, a declarat Werner Auli, membru al comitetului executiv al OMV, responsabil de divizia de Gaze.

Prin contributia in proiectul terminalului GNL Adria, din Croatia, si implicarea in proiectul Gate, OMV obtine o pozitie strategica excelenta in doua mari regiuni de GNL in Europa.

Primele companii care au semnat un acord de furnizare pe termen lung cu terminalul Gate sunt compania austriaca EconGas (o filiala OMV pentru divizia de Gas Marketing si Trading), companiile DONG (Danemarka) si Essent (Olanda), care au semnat un contract de furnizare anuala de trei miliarde metri cubi. Pentru EconGas acest pas este unul strategic in business-ul de GNL si duce la cresterea portofoliului de furnizare.

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) si Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) intentioneaza sa construiasca terminalul Gate in Rotterdam. Acesta va fi un model de business independent si multifunctional. In timpul primei faze de dezvoltare, capacitatea de furnizare va fi de noua miliarde metri cubi pe an. La final, capacitatea va atinge 16 miliarde mc. Dupa finalizarea fazei de extindere terminalul va putea sa gestioneze 180 de rezervoare de GNL pe an.

Compania OMV vinde peste 14 miliarde mc de gaze naturale pe an. Prin centrul de gaze naturale de la Baumgarten, Austria, OMV transporta anual aproximativ 47 miliarde mc de gaze naturale. Centrul de gaze naturale OMV este printre primele trei din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro