ONG-urile despre Noul Cod Penal: Romania e singura tara din UE care interzice avortul terapeutic daca fatul are peste 24 de saptamani. Primul pas spre interzicerea avortului?
Mai multe ONG-uri sustin ca o modificare introdusa in noul Cod Penal face imposibil avortul terapeutic daca fatul are mai mult de 24 de saptamani si cer, intr-un memoriu trimis marti in Parlament, modificarea textului pe motiv ca toate tarile UE permit avortul, indiferent de varsta sarcinii, daca viata femeii e pusa in pericol. Pe de alta parte, juristii din Comisia Speciala din Parlament afirma ca au introdus referiri la varsta sarcinii la recomandarea unor medici de la Institutul de Medicina Legala si ca dupa 24 de saptamani nu se mai poate vorbi de avort, ci de nastere. Parlamentarii mai spun ca dezbaterile s-au incheiat si ca miercuiri se va da votul final, urmand ca noul Cod Penal sa fie trimis la promulgare.
“Adoptarea acestor prevederi ar face ca Romania sa fie singurul stat membru al Uniunii Europene care interzice avortul in situatii in care viata femeii insarcinate este pusa in pericol de ducerea la termen a sarcinii (dupǎ 24 de sǎptǎmani de la conceptie).
O astfel de masura legislativa ar reprezenta un mare regres in garantarea unor drepturi fundamentale precum dreptul la viata, dreptul la sanatate, dreptul de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane sau degradante si dreptul de a nu fi discriminat pe criteriul sex, in cazul femeilor”, se arata intr-un memoriu trimis Parlamentului, semnat de mai multe ONG-uri.
- In forma propusa de Guvern, articolul 199 alineatul 6 din noul Cod Penal prevedea ca „Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie”.
- Parlamentarii din Comisia Speciala au modificat alineatul in felul urmator: „Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta de 24 de saptamani”.
- Articolul 199 referitor la avort, alineatul 1 litera c) prevede ca: „daca varsta sarcinii a depasit paisprezece saptamani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.”
Medicii sustin ca situatiile in care e nevoie de avort dupa 24 de saptamani sunt rare, dar perfect posibile. “Se intampla asta cand femeia nu s-a dus la examenul prenatal din timp si descopera tarziu ca fatul are o malformatie care nu-i permite supravietuirea”, a declarat pentru HotNews.ro medicul ginecolog Borbala Koo, directorul executiv la Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, SECS.
Pe de alta parte, juristii din Comisia Speciala care dezbat in parlament noile Coduri sustin ca textul a fost modificat dupa consultari cu echipe de specialisti de la IML. Mihai Boldea, deputat-jurist (PDL) a declarat pentru HotNews.ro ca femeile care intrerup sarcina dupa 24 de saptamani nu intra sub incidenta noului Cod Penal: „Dupa 24 de saptamani, ii fortezi nasterea, nu se mai cheama avort. Deci nu intra sub incidenta codului penal, medicul va aprecia daca-i forteaza nasterea”. Boldea sustine ca amendamentul a fost votat in unanimitate.
„Intr-o buna zi ajungem sa interzicem avortul de tot”
Medicii afirma insa ca limitarile introduse astazi in noul Cod Penal deschid un precedent si ca se poate ajunge chiar la interzicerea avortului. „E vorba de substrat. Toate aceste presiuni sunt mici seminte aruncate cu scopul de a merge mai departe si de a face un pas ulterior in care avortul nu va mai fi disponibil. Textul in varianta guvernamentala nu facea referire la varsta. Noile prevederi lasa loc la interpretari.
Temerea noastra este ca, in momentul in care se introduc limitari in textele de lege, se deschide poarta limitarilor in general. Azi 24 de saptamani, maine se interzice la o varsta mai mica si ajungem intr-o buna zi sa interzicem avortul de tot. Fiecare persoana trebuie sa aiba libertatea de a decide in functie de propriile sale valori”, afirma Borbala Koo, medic ginecolog si director executiv al organizatiei SECS.
Borbala mai spune ca e o discutie foarte complexa: „Sunt diverse interpretari: din perspectiva mai multor religii, viata apare din clipa cand spermatozoidul fecundeaza ovulul. Dupa altii, viata incepe dupa ce acest ovul fecundat s-a implantat in uter. Dupa alte opinii, viata incepe in momentul in care acest produs de conceptie s-a dezvoltat si inima s-a format si incepe sa bata. Dupa altii, viata s-a format dupa ce copilul s-a nascut. Toate aceste opinii influenteaza toate discutiile despre avort si despre metodele contraceptive”.
Potrivit memoriului trimis in Parlament, toate tarile membre ale Uniunii Europene permit avortul atunci cand viata femeii insarcinate este pusa in pericol de ducerea la termen a sarcinii, indiferent de varsta sarcinii.
Initiatorii demersului sunt SECS (Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala), Center for Reproductive Rights (NY Statele Unite), Centrul Euroregional pentru Initiative Publice si Societatea de Analize Feministe ANA. Memoriul a fost semnat de peste 20 de ONG-uri, de Renate Weber (candidat la europarlamentare din partea PNL si de Monica Vasile, secretar de stat si membru in consiliul director in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.