Sari direct la conținut

ONG-urile ecologiste si antiglobalizare din Europa actioneaza organizat impotriva Acordului de liber schimb UE-SUA. Cine sunt adversarii TTIP din Romania: inamicii gazelor de sist, ai proiectului de la Rosia Montana si ai organismelor modificate genetic

HotNews.ro

In jur de 150 de organizatii neguvernamentale din Europa sustin o noua initiativa inregistrata in luna iulie prin care incearca sa blocheze negocierile UE pentru viitorul acord de liber schimb cu SUA (Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii – TTIP). Printre partenerii „Initiativei Cetatenesti Europene impotriva TTIP” se numara si mai multe ONG-uri romanesti care s-au remarcat, intre altele, prin opozitia fata de proiectul minier Rosia Montana, fata de gazele de sist sau fata de organismele modificare genetic.

Initiativele Cetatenesti Europene permit initiatorilor lor sa intervina in procesul decizional al UE, atat timp cat strang un numar suficient de semnaturi de la cetateni ai tarilor membre. „ICE impotriva TTIP”, supranumita „Stop TTIP”, cere Comisiei Europene sa recomande Consiliului de Ministri ai UE sa respinga mandatul de engociere pentru TTIP si, totodata, sa inceteze negocierile pentru un alt acord de comert liber, intre UE si Canada.

  • Printre cele 148 de organizatii din 18 state UE aflate in spatele „Stop TTIP” – care militeaza pentru protectia consumatorilor, protectia mediului sau lupta impotriva globalizarii – se numara si organizatii romanesti care, in ultimii ani, s-au remarcat partial sau integral prin opozitia fata de proiectul minier Rosia Montana, de explorarea gazelor de sist sau de folosirea organismelor modificate genetic in agricultura romaneasca: Eco Ruralis, InfOMG Romania, ActiveWatch, Alburnus Maior, Militia Spirituala, Terra Mileniul III, Romania Fara Ei. Lista completa a partenerilor acestei initiative – aici

Initiativa a fost inregistrata la mijlocul lunii iulie a.c. . De ce contesta initiatorii ei TTIP? „In centrul criticilor noastre este dimensiunea democratica a acordului planificat: regulile, ce au consecinte extinse pentru 500 de milioane de cetateni UE din 28 de state membre, sunt negociate in spatele usilor inchise. Aceasta contestam noi”, spune, in comunicatul prin care a fost anuntata initiativa, unul dintre membrii comitetului cetatenesc care se ocupa de demersul ONG-istic, Michael Efler.

  • Un altul, John Hilary, ofera mai multe motive: „Acordul TTIP nu ar trebui inteles ca un tratat intre doi parteneri comerciali aflati in concurenta, UE si SUA. El este o tentativa comuna a companiilor multinationale de pe ambele tarmuri ale Atlanticului sa deschida pietele in defavoarea protectiei consumatorilor, sigurantei alimentare, protectiei mediului, standardelor sociale valoroase, reglementarilor privind utilizarea substantelor toxice sau din domeniul sigurantei bancare”.

Dupa inregistrarea initiativei, alianta de ONG-uri are la dispozitie circa un an pentru a strange peste un milion de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor, in cel putin sapte din cele 28 de state membre UE, potrivit Reuters, care arata ca initiatorii „Stop TTIP” cred ca intr-un an si jumatate vor putea sa depuna oficial toate documentele necesare pentru a depune toata documentatia necesara. In fiecare dintre tarile respective trebuie atins un prag anume, ce poate fi de doar cateva mii de semnaturi in tari precum Malta sau de peste 70.000 in tari precum Germania.

Agentia citata noteaza ca, daca nu va reusi sa blocheze TTIP, initiativa va declansa oricum o audiere in Parlamentul European si va obliga executivul UE sa ofere un raspuns oficial, ceea ce ar spori expunerea publica a punctelor de vedere ale ONG-urilor respective.

  • Potrivit Reuters, este notabil ca cea mai mare parte a organizatiilor din cadrul aliantei „Stop TTIP” – circa o treime dintre acestea – reprezinta Germania, cel mai mare exportator din Uniunea Europeana.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro