Sari direct la conținut

ONU a acordat Angelei Merkel cel mai înalt premiu al său privind refugiații

HotNews.ro
Angela Merkel cu un refugiat sirian, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Angela Merkel cu un refugiat sirian, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

​Fostul cancelar german Angela Merkel a obţinut marţi premiul Nansen al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), pentru hotărârea sa de a primi solicitanţi de azil atunci când se afla la conducerea executivului de la Berlin, transmit AFP și Agerpres.

Reamintind că Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiaţi şi solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, în perioada de vârf a crizei migranţilor alimentate în special de războiul din Siria, comitetul de selecţie al UNHCR a salutat într-un comunicat remis presei „leadershipul, curajul şi compasiunea” fostului cancelar german.

La acea vreme, Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a considerat că situaţia „este un test pentru valorile noastre europene cum rar a mai fost”, ea evocând „un imperativ umanitar”.

Şeful UNHCR, Filippo Grandi, a salutat hotărârea fostei lidere germane de a proteja solicitanţii de azil şi de a apăra drepturile omului şi principiile umanitare.

„Ajutând peste un milion de refugiaţi să supravieţuiască, Angela Merkel a dat dovadă de un mare curaj moral şi politic. A fost un real leadership făcând apel la compasiunea noastră a tuturor, rămânând fermă în faţa celor care predicau teama şi discriminarea”, a declarat Filippo Grandi într-un comunicat.

Critici aduse lui Merkel din cauza politicilor sale pro-migrație

Însă în același timp unii comentatori politici au remarcat în ultimii ani că politica ușilor deschise promovată de Merkel care nu diferenția între refugiații de război sosiți din Siria și migranții economici veniți în Europa din alte țări a stat la baza sentimentelor anti-imigrație ce au fost exploatate de partide de extrema dreapta ca AfD în Germania sau Liga Nordului în Italia.

Tema migranților și refugiaților a fost puternic folosită și de partidul UKIP condus de Nigel Farage care a militat puternic pentru Brexit, dar și de Viktor Orban care și-a consolidat regimul în Ungaria speculând temerile legate de acest subiect.

O amplă analiză realizată de Politico în 2020, la 5 ani după ce Merkel a lansat celebrul său slogan „Wir schaffen das!” („Facem față situației!”, cu referire la valul de refugiați, din cele 1,8 milioane de persoane clasificate drept „refugiate” de autoritățile germane în urmă cu doi ani doar în jur de 360.000 lucrau cu normă întreagă.

Alte aproximativ 460.000 erau în căutarea unui loc de muncă în timp ce 570.000 primeau ajutoare sociale de la guvernul federal, deși o bună parte din acestea munceau part-time.

Atribuit în fiecare an, premiul Nansen a fost creat în 1954 în onoarea primului Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi, exploratorul arctic norvegian Fridtjof Nansen (1861-1930), pentru a recompensa realizările excepţionale în domeniul umanitar.

Angela Merkel va primi premiul, ce include 150.000 de dolari, în cadrul unei ceremonii la Geneva, pe 10 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro