Sari direct la conținut

OPEC+ a căzut de acord pentru o scădere record a producției în ciuda presiunii SUA / Teama de noi creșteri de prețuri

HotNews.ro
Platforme petroliere, Foto: Neil Lee Sharp / Alamy / Profimedia Images
Platforme petroliere, Foto: Neil Lee Sharp / Alamy / Profimedia Images

În cadrul unei reuniuni de la Viena, OPEC+ a convenit asupra celor mai mari reduceri ale producției de petrol (două milioane de barili pe zi în noiembrie) de la pandemia de COVID din 2020, reducând oferta pe o piață deja afectată, în ciuda presiunilor exercitate de Statele Unite și de alte țări pentru a pompa mai mult țiței, potrivit Al Jazeera și Reuters.

Decizia de miercuri a cartelului mondial al țărilor producătoare de petrol ar putea stimula o revenire a prețurilor petrolului care au scăzut la aproximativ 90 de dolari de la 120 de dolari în urmă cu trei luni, din cauza temerilor legate de o recesiune economică globală, a creșterii ratelor dobânzilor din SUA și a întăririi dolarului.

Unii analiști sugerează că SUA ar putea încerca să elibereze o parte din stocurile de petrol pe care le deține pentru a încerca să contracareze ceea ce OPEC+ încearcă să facă.

Statele Unite au făcut presiuni asupra OPEC să nu recurgă la reducerea producției, argumentând că nu se susțin, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune pentru agenția de știri Reuters.

Sursele au declarat că a rămas neclar dacă reducerile ar putea include reduceri voluntare suplimentare din partea membrilor, cum ar fi Arabia Saudită, sau dacă ar putea include subproducția existentă a grupului.

În august, producți OPEC+ a fost cu aproximativ 3,6 milioane de barili pe zi sub ținta sa de producție.

“Prețurile mai mari ale petrolului, dacă vor fi determinate de reduceri considerabile ale producției, ar irita probabil administrația Biden înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA”, au declarat într-o notă analiștii de la Citi, cea mai importantă bancă globală.

Totodată, incertitudinea continuă să marcheze previziunile privind creşterea economiei mondiale, şi, ca atare, a consumului de petrol. De asemenea, există probleme şi pe cealaltă parte a lanţului, respectiv la furnizare.

OPEC+ nu poate să îndeplinească actualele cote de producţie şi din cele 23 de ţări ale grupului doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a creşte mai mult producţia.

Johannes Rauball, de la agenţia de analiză energetică Kpler, a estimat, în declaraţiile pentru EFE, că OPEC+ a produs în septembrie cu 4,1 milioane de barili mai puţin faţă de obiectivul stabilit pentru această lună.

În acest context, o serie de analişti cred că decizia G7, care grupează ţările cele mai bogate, de a impune un plafon la preţul petrolului rusesc, şi planurile Uniunii Europene de a face acelaşi lucru, au avut un efect de consolidare a alianţei între OPEC şi Rusia.

Prețul barilului de petrol Brent a crescut cu 1,70%, până la 93,37 dolari, cel mai ridicat nivel din 15 septembrie. WTI american a câștigat 1,43%, până la 87,76 dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro