Sari direct la conținut

"Operațiunea ghilotina" la Timișoara – primarul riscă dosar penal după ce a tăiat cablurile aeriene ale unor operatori / Cum se apără Robu

HotNews.ro
Nicolae Robu, Foto: Agerpres
Nicolae Robu, Foto: Agerpres

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, riscă dosar penal pentru distrugere, după ce a tăiat cablurile aeriene ale unor operatori care nu au vrut să le mute în subteran, afirmă șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Timiș, Sorin Susanu. El spune că „este halucinant” că reprezentanții Primăriei Timișoara nu știu exact pe cine și câți consumatori au afectat prin această măsură și „nu au putut să facă dovada că primăria avea o formă legală să desfășoare o astfel de activitate”, scrie Mediafax.

Ce a declarat șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș, Sorin Susanu, într-o conferință de presă:

  • „Este halucinant că responsabilii din partea Primăriei Timișoara nu au putut face dovada că au fost notificați consumatorii afectați, nu se cunoaște numărul consumatorilor afectați ca urmare a acestei măsuri. Au și recunoscut că nu cunosc cu exactitate pe cine și câți au afectat.
  • Nu au putut să facă dovada faptului că primăria avea o formă legală să desfășoare o astfel de activitate.
  • Domnului primar i-am solicitat să ne aducă inclusiv documentele legale, respectiv medicina muncii și avizul psihologic pentru munca la înălțime. Am văzut că dânsul, personal, a desfășurat această activitate, care pe lângă că a prejudiciat grav un număr foarte mare de consumatori, i-a și pus în pericol pe cei din zonă, prin faptul că nu a delimitat spațiul așa cum este corespunzător.
  • Probabil că supărarea dânsului este și pentru că înțelege că documentele noastre duc și înspre o discuție în care sunt încălcate prevederile articolului 253 din Codul Penal, care în momentul încheierii cercetării noastre vor fi transmise către celelalte instituții abilitate să cerceteze aspecte care țin de infracțiune, distrugere în primul rând, pentru că acele cabluri nu erau în proprietatea dânsului”.

Cel mai probabil, la finalul cercetărilor, Primăria Timișoara va fi amendată, sancțiunea maximă prevăzută de lege fiind de 100.000 de lei. De asemenea, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor va solicita inclusiv despăgubiri pentru consumatorii care au rămas fără Internet, semnal la telefonie sau televiziune.

Ce spune pimarul

Nicolae Robu a susținut, miercuri, o declarație de presă la sediul Primăriei Timișoara, pentru a comenta afirmațiile făcute de șeful OPC Timiș. El a spus că a făcut un lucru bun pentru oraș atunci când a tăiat cablurile aeriene și că nu există nicio plângere pe numele său.

  • „Eu știu că am făcut un lucru bun pentru Timișoara, care este și apreciat ca atare.
  • Eu știu că sunt pericole de surpare a unor stâlpi, care ar putea să aibă consecințe tragice din cauza poverii pe care o reprezintă aceste cabluri. A-mi cere mie OPC-ul aviz de lucru la înălțime și lucruri de genul acesta denotă foarte limpede o preocupare care are alt comandament decât binele orașului.
  • Nu există nicio plângere de la consumatori că au fost afectați. Și atunci pe cine protejează domnul director? Că dânsul a cerut operatorilor, eu știu de la operatori, să le ceară clienților să depună plângeri. Păi așa se exercită o astfel de funcție?
  • Vom face ca toate cablurile din Timișoara să ajungă în subteran. Există rețele pentru așa ceva, a fost o minciună ordinară că asta e cauza pentru care nu au fost duse cablurile, că nu există rețele. E plin orașul de astfel de rețele, sunt pe sute de kilometri. Pe majoritatea străzilor există tubulatură, nu e nicio scuză”.

Primarul Timișoarei a adăugat că a fost asigurat de către angajații din instituție că „operațiunea ghilotina” are acoperire legală, în condițiile în care cablurile aeriene ar fi ocupat domeniul public ilegal.

În 19 martie, o parte din zona centrală a Timişoarei a rămas, în data de 19 martie, fără Internet şi semnal la televiziune sau telefonie după ce reprezentanţii Primăriei, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat mai multe cabluri care atârnau pe stâlpi, nemulţumiţi că proprietarii lor nu le-au mutat în subteran.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro