Sari direct la conținut

OPINIE De ce vrea să știe Marcel Boloș ce chiloți mi-am cumpărat?

HotNews.ro
Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, Foto: Inquam Photos / George Călin

Ceea ce a adoptat Guvernul astăzi schimbă lucrurile de la 1 ianuarie 2025: e-Factura în relația B2C va fi obligatorie (de la 1 iulie 2024 aplicarea este opțională). Adică se vor încărca în sistemul Ministerului de Finanțe facturile emise către persoanele fizice.

Să presupunem că am rămas fără chiloți și dau o comandă online de pe un site. Firma va fi obligată ca acea factură să o încarce în e-Factura.

Acum, ANAF primește acea informație de la firme, fiind declarată prin Declarația 394, dar acolo nu scrie și ce anume am cumpărat. Informația este anonimă.

Așadar, datele principale pe care să-și facă analizele există deja la Ministerul Finanțelor. Că nu se prea folosește ANAF de ele, asta este o altă discuție. Chiar am scris recent concluziile Curții de Conturi.

Decizia ca e-Factura să fie în relația B2C a fost una pur politică. Angajații din Ministerul Finanțelor nu au făcut decât să îndeplinească ordinele.

Întrebarea pe care ne-o punem acum: De ce vrea să știe Marcel Boloș ce chiloți mi-am cumpărat? Informații despre valoare are deja și e de ajuns.

Știm că se dorește reducerea evaziunii fiscale, dar se scapă din vedere un lucru pe care l-am menționat și astăzi într-un material: cine nu emitea facturi până acum, nu o va face în continuare.

În concluzie, va trebui să-mi cumpăr chiloții de la magazinele fizice, unde primesc bon fiscal.

O altă întrebare: Ce s-ar întâmpla dacă într-o zi s-ar sparge bazele de date ale Ministerului de Finanțe și acele date ar deveni publice? Sunt români care cumpără diverse lucruri online, inclusiv jucării pentru adulți.

S-au conectat casele de marcat la serverele Ministerului Finanțelor. S-a întâmplat ceva? Chiar zilele trecute se plângeau unele persoane că nu primesc în anumite locuri bonuri fiscale decât la cerere. Cine nu dădea bon înainte de conectare, nu dă nici acum.

Cine se chinuie, de fapt? Cei care respectă legea: erori, reîncărcări, respectarea termenelor. Multă muncă în plus.

O altă „năpastă” adoptată vineri de Guvern este e-TVA: costuri în plus, mai multă muncă pentru contabili prin transferul unei munci de la ANAF la contabili. De ce? Pentru că discrepanțele apar din cauza datelor din serverele Ministerului de Finanțe și cum e complicat de verificat unde e problema, munca e mutată pe umerii mediului privat. Asta prin termene destul de strânse.

Citește și: e-TVA de la 1 august 2024, dar în loc de simplificare, situația se complică în practică / Ce arată procedura Ministerului Finanțelor – DOCUMENT

INTERVIURILE HotNews.ro