Sari direct la conținut

„Ora exactă”: Casa Albă cere NASA să creeze un standard de timp pentru Lună

HotNews.ro
baza lunară permanentă, Foto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia
baza lunară permanentă, Foto: dotted zebra / Alamy / Alamy / Profimedia

Casa Albă a ordonat marți NASA să stabilească un standard de timp unificat pentru Lună și alte corpuri cerești, în contextul în care Statele Unite urmăresc să stabilească norme internaționale în spațiu, pe fondul unei curse lunare în creștere între națiuni și companii private, anunță Reuters.

Șeful Biroului de politică științifică și tehnologică al Casei Albe (OSTP), potrivit unei note consultate de Reuters, a instruit agenția spațială să colaboreze cu alte departamene ale guvernului american pentru a elabora un plan până la sfârșitul anului 2026 pentru stabilirea a ceea ce a numit un timp lunar coordonat (LTC).

Forța gravitațională diferită, și potențial alți factori, pe Lună și pe alte corpuri cerești schimbă modul în care curge timpul în raport cu modul în care este perceput pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referință pentru măsurarea timpului pentru navele spațiale și sateliții lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

„Același ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mișca cu o viteză diferită pe Lună”, a declarat într-un interviu Kevin Coggins, șeful departamentului de comunicații spațiale și navigație al NASA.

În nota șefului OSTP, Arati Prabhakar, se spune că pentru o persoană aflată pe Lună, un ceas de pe Pământ ar părea să piardă în medie 58,7 microsecunde pe zi terestră și ar veni cu alte variații periodice care ar îndepărta și mai mult ora lunară de cea terestră.

„Gândiți-vă la ceasurile atomice de la Observatorul Naval al SUA (din Washington). Ele sunt bătăile inimii națiunii, sincronizând totul. Veți dori o bătaie de inimă pe Lună”, a spus Coggins.

În cadrul programului său Artemis, NASA își propune să trimită misiuni de astronauți pe Lună în următorii ani și să stabilească o bază lunară științifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări sunt implicate în acest efort.

Un oficial OSTP a declarat că, fără un standard de timp lunar unificat, ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între navele spațiale sunt sigure și că comunicațiile dintre Pământ, sateliții lunari, bazel și astronauții sunt sincronizate.

Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor de pe Lună sau de pe orbită, a spus oficialul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro